GHF’den geri adım: ABD destekli ‘yardım’ vakfı Gazze’deki tüm noktalarını kapattı!
Gazze’de yaşanan ağır insani felaketin ortasında faaliyet göstermeye başlayan ABD güdümlü Gazze Yardım Vakfı (GHF), yardım değil kaos getirdi. Güvenlik gerekçesini öne süren vakıf, tüm yardım dağıtım noktalarını süresiz olarak kapattığını duyurdu.
Aylardır açlıkla boğuşan halktan, hayati ihtiyaçlarını temin ettikleri bu noktalardan “çatışma noktası olması sebebiyle” uzak durmaları istendi.
Henüz geçtiğimiz hafta yardım dağıtımına başlayan GHF, daha ilk günlerden itibaren uluslararası yardım kuruluşlarının ve yerel halkın sert eleştirilerine hedef olmuştu. BM dahil birçok kuruluş, GHF’nin yardım sisteminin yetersiz, dağıtım organizasyonunun ise ciddiyetsiz olduğunu belirtmişti. GHF’nin Gazze’deki varlığı, gerçek anlamda yardımdan ziyade “algı yönetimi operasyonu” olarak nitelendirilmişti.
Saldırılar bahane mi?
Vakıf, dağıtım noktalarına yakın bölgelerdeki ölümcül saldırıları gerekçe gösterse de, bu gerekçeye şüpheyle yaklaşılıyor. Zira GHF’nin faaliyetleri hem içeriden hem dışarıdan gelen yoğun baskılar nedeniyle adeta sürdürülemez hale gelmişti
Savaşın ve ablukanın pençesindeki Gazze halkı için GHF’nin çekilmesi yeni bir darbe oldu. Zaten sınırlı olan yardım kaynakları daha da azalırken, milyonlarca insan temel gıdaya, ilaca ve temiz suya ulaşmakta büyük zorluk yaşıyor. Birleşmiş Milletler ve diğer insani kuruluşlar, bölgede artan dram karşısında yardımların kesintisiz devam etmesi çağrısı yapıyor.
Ancak sahadaki gerçek şu: ABD destekli bir sözde vakıf geldi, dağıtım yapamadan çekildi ve enkazın ortasında Gazze halkı yine kaderine terk edildi.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.