Abd Israil In Bin Ladin I Yahya Sinvar In Pesine Dustu

ABD, İsrail’in Bin Ladin’i Yahya Sinvar’ın peşine düştü

ABD’li yetkililerin söylediğine göre ABD, Beyaz Saray’ın İsrail’in Gazze’deki savaşa son verebilmesi için “tam zafer” ilan etmesine yardım etme yönündeki yeni hamlesi sırasında Hamas’ın Gazze şefi Yahya Sinwar’ın izini sürmeye odaklanmış durumda..

Medyayla konuşma yetkisi olmadığı için kimliğinin gizli kalması koşuluyla konuşan ABD’li bir yetkili, haber kaynaklarına, Biden yönetiminin şu anda Sinwar’ın Mısır’ın Sina yarımadasına kaçtığı ve hatta oradan Lübnan’a veya Suriye’ye kaçmış olabileceği ihtimalini araştırdığını söyledi.

Mevcut ve eski yetkililer herhangi bir spesifik istihbarata değinmedi ancak tartışmayı yönlendiren faktörlerden birinin ABD istihbaratının Sinwar’ın en son nerede olduğu konusunda gecikmesi olduğunu söyledi. 

Yetkililere göre Biden yönetimi, Sinwar’ın bilinen son yerinin yani Gazze Şeridi’nin takibinde yaklaşık bir ay geride kaldı. 

Aynı zamanda dört ABD başkanına ulusal güvenlik konusunda danışmanlık yapan eski bir CIA yetkilisi Bruce Riedel, Sinwar’ın son konumunu çevreleyen netlik eksikliğinin “oldukça kötü” olduğunu söyledi.

Zaman aralığı sorulduğunda şöyle dedi:

“Bir ay, gerçek zamanlı bilgiye bile yaklaşamayacağınız anlamına gelir.”

Geçtiğimiz ay bir Hamas yetkilisi, Sinwar’ın yer üstündeki savaş bölgelerini ziyaret ettiğini ve grubun yurtdışındaki liderleriyle görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

Yetkililer, Sinwar’ı takip etmenin ABD istihbarat camiası içinde yeni bir aciliyet kazandığını çünkü Biden yönetiminin bunun İsrail’e zafer ilan ederek savaşı bitirmesi için baskı yapılmasına yardımcı olabileceğine inandığının üzerinde durdu.

ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta CNN’e verdiği demeçte bu stratejiye değinmişti:

“Bibi’ye (İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu) dedim ki, ‘Amerika’da yaptığımız hatanın aynısını yapmayın. Biz Bin Ladin’i yakalamak istedik. ‘Sinwar’ı yakalamana yardım edeceğim.”

Sinwar’ı avlamak ile El Kaide şefi Usame Bin Ladin arasındaki paralellik, ABD ve İsrail’in Sinwar’ı bulmaya çalışırken karşılaştığı aşırı zorluğun altını çiziyor.

Bin Ladin’in yakalanması on yıl sürdü ve bulunduğu sırada Pakistan’daydı.  ABD’nin terörle mücadeledeki müttefikinin askeri akademisinden yaklaşık bir kilometre uzaktaydı.

Yetkililere göre Washington, Refah’a yönelik daha geniş çaplı bir saldırıyı önlemenin bir yolu olarak, İsrail’in enerjisini Sinwar ve El Kassam Tugayları’nın başı Muhammed Deif gibi kilit Hamas liderlerini bulmaya odaklamak istiyor.

İsrail’e askeri ve istihbarat desteği sağlamaya devam eden Biden yönetimi, şu anda yaklaşık 1,4 milyon yerinden edilmiş Filistinliyi barındıran güney Gazze sınır kenti Refah’a atıfta bulunarak, İsrail’in “nüfus merkezlerine” saldırması halinde saldırı silahlarını keseceğini söyledi.

Pazar günü New York Times, ABD’li yetkililerin Sinwar’ın Refah’ta olmadığına, ancak muhtemelen İsrail güçlerinin Aralık ve Nisan ayları arasında kuşattığı Han Yunus şehrinde kaldığını düşündüğünü belirtti.

Sinwar daha önce 2021’de Gazze Şeridi’nde 310 mil tünel bulunduğunu söyleyerek övünmüştü.

Hamas’ı tanıyan eski bir ABD istihbarat yetkilisi, Sinwar’ın kardeşlerinden biri olan Muhammed’in Sina ile Gazze arasındaki tünel inşaatını denetlediğini ve Sina’daki kaçakçılık ağlarıyla derin bağları olduğunu, bunun da Sinwar’ın kaçmasına yardımcı olabilecek bir faktör olduğunu söyledi. 

CIA’in eski kıdemli Orta Doğu analisti William Usher şunları söyledi:

“7 Ekim’e kadar Hamas’ın tünel ağına oldukça engelsiz erişimi vardı. Kilit liderleri tehlikeden uzak tutmak için acil durum planları vardı” dedi.

 

Usher, “Geçmişte Hamas Lübnan’a, Suriye’ye ve hatta İran’a gitmişti. “Sinwar’ın orada saklanıyor olması beni şaşırtmazdı.”diye ekledi.

ABD, İsrail’le istihbarat paylaşımını artırıyor

Pazartesi günü Washington Post, İsrail’in Refah’a saldırı başlatmaması karşılığında ABD’nin İsrail’e Hamas liderlerinin takip edilmesine yardımcı olacak yeni istihbarat teklif ettiğini bildirdi.

Bu rapor bazı İsrail haber kuruluşları tarafından şu başlık altında aktarıldı:

ABD, Hamas’a ilişkin “hassas istihbaratı” İsrail’den saklıyor. Ancak birçok mevcut ve eski ABD’li ve Arap diplomatın yanı sıra savunma ve istihbarat yetkilileri, ABD’nin Hamas hakkındaki bilgileri İsrail’den saklamasının pek olası olmadığını söyledi.

Ocak ayında New York Times, ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’ın üst düzey Hamas liderleri ve Gazze’deki rehinelerin yerleri hakkında bilgi toplamak ve bu istihbaratı İsrail ile paylaşmak üzere yeni bir görev gücü oluşturulması emrini verdiğini bildirdi.

Analistler ve eski ABD’li yetkililer, ABD’nin karşılaştığı en büyük zorluklardan birinin, 7 Ekim’e kadar Hamas’a çok az ilgi gösterilmesi olduğunu söyledi.

Filistin hareketi, ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanmış, ancak yoksul Gazze Şeridi’ni yönetmekle sınırlı olmasına rağmen, hiçbir zaman ABD için büyük bir tehdit olarak görülmedi.

ABD’nin Gazze’de en son büyük bir güvenlik tehdidiyle karşı karşıya kaldığı olay, 2003 yılında bir ABD diplomatik konvoyunun orada bombalanması ve üç Amerikalının öldürülmesiydi.

Usher, “ABD, Gazze’de olup bitenlere ilişkin istihbaratını bizimle paylaşma konusunda büyük ölçüde İsrail’e güveniyor çünkü bu, tarihsel olarak onların önceliğiydi.” dedi.

Kaynaklar, ABD’nin Sinwar’ı takip etmek için araştırdığı yollardan birinin ateşkes görüşmeleri olduğunu aktardı. Hamas adına yüz yüze görüşen müzakereciler Katar’daki siyasi liderler olsa da, grubun Gazze’de esirleri tutması ve askeri birimler üzerinde kontrol sahibi olması nedeniyle herhangi bir anlaşmada son sözün Sinwar’a ait olduğuna inanılıyor.

Mevcut ve eski Arap ve ABD’li yetkililer, Sinwar’ın yurtdışındaki Hamas yetkilileriyle iletişim kurmak için muhtemelen dolambaçlı bir kurye ağına ve potansiyel olarak mesajlaşma uygulamalarına güvendiğini düşünüyor.

Riedel, “Cep telefonu kullanıyor olsaydı çoktan ölmüş olurdu” dedi.

Hamas’ı tanıyan bir Arap yetkili, grubun İsrail ile önceki savaşlar sırasında iletişimini gizleme konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahip olduğunu söyledi.

Yetkili, “Bu, şebeke dışında iletişim kurmaya alışkın, farklı bir nesilden gelen bir adam” diye konuştu.

ABD’li yetkililere göre, Cezayir ve Türkiye de Hamas’la diyaloğu sürdürürken Washington, Sinwar’ın Sina’ya kaçıp kaçmadığı konusunda Mısır’a güveniyor.

Mısır’ın askeri istihbaratı doğrudan Hamas’ın silahlı kanadıyla görüşüyor ve bu onların Hamas’a Washington’un diğer Arap ortaklarından daha iyi erişmesini sağlıyor. 

Mevcut ve eski ABD’li ve Arap yetkililer, Sinwar’ın Gazze Şeridi’nden kaçması halinde bunun Hamas’ın moraline bir darbe olabileceğini söyledi. 

Her ne kadar “Gazze’de ölmeye hazır” olarak tanımlansa da ABD’li bir yetkili, Hamas’ın yedi ay sonra savaş alanındaki dayanıklılığının karar verme sürecini etkileyebileceğini söyledi.

ABD’li yetkili, “Hamas 3.0’ı yeniden oluşturmak isteyebilir” dedi. 

Sinwar’ı öldürmek, ABD’nin İsrail’in zafer ilan edip yoluna devam etme zamanına karar vermesi için yeterli olabilir, ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli değil. ” diye ekledi. 

Kaynak: Mira Haber 

Öncesi “28 Şubat beyinli” avukat, başörtülü hakimi reddetti!
Sonraki “Sen mi Türksün ben mi?!” Irkçı saldırıda engelli çocuk travma yaşadı!

Bir Cevap Yazın