bm hindistan dunya daki vahsetlerin ana kaynagi 05
bm hindistan dunya daki vahsetlerin ana kaynagi 05

BM: Hindistan, Dünya’daki vahşetlerin ana kaynağı

Birleşmiş Milletler’in azınlık meseleleri özel raportörü Perşembe günü, Hindistan’ın artan dini milliyetçilik kaosuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

bm hindistan dunya daki vahsetlerin ana kaynagi 01

Özel raportör Fernand de Varennes, ABD Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu tarafından Washington DC’de düzenlenen konferansta Hindistan’ın ülkedeki tüm azınlıkları hedef alan işkenceleri belirterek,

“Hindistan, dini azınlıkları, Müslümanlar, Hıristiyanlar, Sihler gibi hedef alan ihlallerin ve suiistimallerin devasa ölçeği nedeniyle dünyanın ana istikrarsızlık, vahşet ve şiddet üreticilerinden biri olma riskiyle karşı karşıya” dedi.

“Bu sadece bireysel ya da yerel değil, sistematiktir ve dini milliyetçiliğin bir yansımasıdır.” diye ekledi.

Müslümanlara yapılan işkenceler

Hindu milliyetçiliğinin kararlı destekçisi Başbakan Narendra Modi ve hükümeti, dini azınlık gruplarına karşı şiddete başvurmak veya yapılan şiddete hoşgörü göstermekle suçlanıyor.

Modi Hükümeti yönetimde olduğu eyaletlerde bulunan paramiliter güçlere Müslümanları öldürme özgürlüğü verdi.

bm hindistan dunya daki vahsetlerin ana kaynagi 01

Milisler, Müslümanların evlerini buldozerlerle yıkıp, kadın çocuk demeden önlerine çıkan tüm Müslümanları öldürdü. Buldozerleri ile gurur duyuyorlar. Müslümanların mezarlarını dağıttılar.

bm hindistan dunya daki vahsetlerin ana kaynagi 03

Müslümanların Bangladeş’ten gelen yasa dışı kişiler olduğunu söyleyerek köklerinin Arabistan’a dayandığını yabancı olduklarını iddia ediyorlar. Pakistan’a gitmeleri gerektiğini dikte ediyorlar ve tüm Müslümanlara eziyet ediyorlar. 

bm hindistan dunya daki vahsetlerin ana kaynagi 02

Hindistan’ın Müslümanların çoğunlukta olduğu Keşmir bölgesinde artan işkencelere her geçen gün yenisi ekleniyor. Camiler tahrip edilip, dükkanlar yağmalanırken onlarca Müslüman’ın hakkı yeniyor. Bu hak ihlallerine sesini çıkaranlar ise bedelini canı ile ödüyor.

bm hindistan dunya daki vahsetlerin ana kaynagi 01

Birleşmiş Milletler Özel Raportör Keşmir’deki Müslüman nüfusun çokluğuna dikkat çekerek, Müslümanlara olan şiddetli ayrımcılık, işkence ve sistematik soykırıma dikkat çekti.

‘Çıplak gezildi, dövüldü ve toplu tecavüze uğradı’

Varennes, 4 Mayıs’ta Hindistan’ın büyük bir Hıristiyan çoğunluğa ev sahipliği yapan Manipur eyaletinde çekilen ve bir kalabalığın iki Hıristiyan kadını sokakta çıplak yürümeye zorladığını gösteren bir videoya dikkat çekti. 

Varennes, Hıristiyan Kuki topluluğundan iki kadının “çıplak bir şekilde sergilendiğini, dövüldüğünü ve toplu tecavüze uğradığını” söyledi.

bm hindistan dunya daki vahsetlerin ana kaynagi 04
Hindistan

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’da 2024’te seçim yapılacak. Varennes, seçim yaklaştıkça azınlıkların ve insan hakları savunucularının hedef alınmasının daha da kötüleşeceği konusunda uyardı.

“Hintli yetkililer azınlıklara yönelik ihlallerin faillerinden hesap sormak için herhangi bir somut adım atmadı” dedi.

“Bazı üst düzey liderler ise ya sessiz kaldı ya da söylemleriyle dini azınlıklara karşı oluşan düşmanca ortama katkıda bulundu.” şeklinde ifade etti.

Kaynak: Mira Haber


Mira Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.