myanmar ordusunun arakanli muslumanlara katliaminin uzerinden 6 yil gecti 06
myanmar ordusunun arakanli muslumanlara katliaminin uzerinden 6 yil gecti 06

Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara katliamının üzerinden 6 yıl geçti

Bugün 26 Ağustos, Myanmar’da Müslümanlara yönelik soykırımın başlamasının üzerinden 6 yıl geçti…

Myanmar ordusu ebeveynlerini çocuklarının gözü önünde öldürdü, insanları diri diri yaktı, bebeklere tecavüz etti, yollarına çıkan her şeyi, evleri, arabaları süpürüp attı…

Mucizevi bir şekilde hayatta kalanlar için geriye tek bir yol kalmıştı; kaçmak. Bu kitlesel bir göçtü. Yüzbinlerce kişi birkaç hafta içinde sınırı geçerek Bangladeş’e geçti..

Katliamdan kaçarken yaşlı anne ve babasını 7 gün boyunca omuzunda taşıyan bir Müslüman bir genç

Myanmar’da 6 yıl önce Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’da ordunun sivillere yönelik yaptığı katliam nedeniyle binlerce Arakanlı Müslüman(Rohingya) evlerini terk etti.

Myanmar’da 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanların dramı 2017’de gözler önüne serildi.

Arakan’daki sınır karakollarına düzenlenen saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlattı.

Saldırılarda yüzlerce köy, ordu ve Budistler tarafından yok edildi. 900 binden fazla Arakanlı komşu ülke Bangladeş’e sığınmak zorunda kaldı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Bangladeş dünyanın en büyük mülteci kampını kurdu  

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) kayıtlarına göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 936 bin 733’e ulaştı.

Kayıtlar, Bangladeş’teki 34 kamptaki mültecilerin yüzde 52’sini çocuklar, yüzde 44’ünü yetişkinler ve yüzde 4’ünü de yaşlıların oluşturduğunu belirtti.

196 bin 121 ailenin yaşadığı kamplarda nüfusun yüzde 52’si kadın, yüzde 48’i ise erkek.

Myanmar ordusu ve Budist çetelerin baskısından kaçıp Bangladeş’e sığınan mültecilerin büyük bölümü Cox’s Bazar ve çevresinde bulunan kamplarda kalıyor.

Cox’s Bazar ve çevresinde bulunan kamplarda kalan Rohingya mülteciler, gıda yardımı almak için mücadele ederken

Arakanlı Müslümanlar, Tayland ve Hindistan’a sığındı

Etnik temizliğe dönüşen saldırılarda yüzlerce köy, ordu Budistler tarafından yok edilirken binlerce Müslüman, Tayland ve Hindistan’a sığındı.

Bazı mülteciler ise sığındığı Endonezya, Nepal ve Malezya gibi ülkelerde yaşam mücadelesini sürdürüyor.

ABD ve Birleşmiş Milletler ‘den “soykırım” açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM), Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçları “soykırım” olarak tanıdıklarını açıkladı.

ABD’nin, Holokost’un yanı sıra 7 olayı daha soykırım olarak tanıdığını belirten Blinken, “Bugün de Myanmar ordusunun Arakanlılara karşı işlediği soykırımı ve insanlığa karşı suçları da 8’inci soykırım olarak tanımladık.” dedi.

Blinken, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik geniş çaplı ve sistematik suçlar işlediğini dile getirdi. Köylerin yakılması, toplu katliamlar, tecavüzler ve diğer “korkunç suçların” bölgedeki insanlara uygulandığını vurguladı.

Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanlar, Myanmar’a dönmek istemiyor

Bangladeş’teki Arakanlı Müslüman mülteciler, haklarını garantiye almadan ülkelerine dönmek istemiyor.

Cox’s Bazar’da kalan Müslümanlar kamplarda da çeşitli zorluklarla mücadele ediyor.

BM, mültecilere yönelik gıda yardımını finanse etmesi için gereken paranın sadece dörtte birini elde edebildiği için bu yardımı kesti.

Bir grup Arakanlı mülteci Haziran ayı başında bir protesto gösterisi düzenledi ve tam vatandaşlık verilmesi şartıyla ülkelerine geri dönmek istediklerini söyledi.

Kaynak: Mira Haber 

İlginizi Çekebilir

23 Nisan kutlamasında bu çocukların hali ne?

23 Nisan kutlamalarının bitmesiyle, Türkiye’nin her yerinde ilkokullarda yapılan gösterilerden görüntüler sosyal medya aracılığıyla yayılmaya …

‘Mavi Marmara 2’ filosunun Gazze’ye çıkışı ertelendi

Filistinlilere yardım götürmek üzere Cuma günü Gazze Şeridi’ne doğru yola çıkacak olan gemi filosu, idari …