rusya abd suriye de hava guvenligini ihlal etti 01
rusya abd suriye de hava guvenligini ihlal etti 01

Suriye: Rusya ile ABD ‘nin soğuk savaş alanı

31 Mayıs’ta Rus ordusu, ABD pilotlarını Suriye üzerindeki çatışmaları önlemek için çatışmazlık protokollerini “ağır ihlal etmek” ile suçladı.

Rusya’nın Suriye Uzlaşma Merkezi başkanı Tuğamiral Oleg Gurinov, ABD pilotlarının savaşın parçaladığı ülkenin doğusunda Rus uçaklarına yaklaşırken silah sistemlerini etkinleştirdiklerini söyledi.

Öte yandan ABD, IŞİD’le savaşma bahanesiyle daha önce Irak ve Afganistan’da olduğu gibi işgal politikalarını Suriye’de sürdürmeye devam ediyor. Resmi kayıtlara göre, herhangi bir izin almadan ülkede yaklaşık 900 asker bulunduruyor. Birlikler, doğu ve kuzey bölgelerdeki önemli gaz ve petrol sahalarının yanı sıra güneydoğu bölgesindeki stratejik bir otoyolu kapatan bir garnizonda konuşlandırıldı.

Mart ayında Rusya Suriye’deki operasyonlarını meşru göstermek için kurmuş olduğu Suriye Uzlaşma Merkezi, ABD güçlerinin ülkenin doğu bölgeleri üzerinde tarifeli uçuşlar gerçekleştiren Rus uçaklarının taciz edilmesi de dahil olmak üzere “kışkırtıcı eylemlerini” protesto etti.

Rusya’nın yeni suçlamaları, Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı başkanı Sergey Naryshkin’in ABD’nin Suriye’nin Arap dünyasıyla ilişkilerinin normalleşmesini engellemeye çalıştığını ve ülkedeki üslerinden birinde IŞİD militanlarını eğittiğini iddia etmesinden sadece bir gün sonra geldi. 

Rusya ve ABD güçleri arasındaki gerilim, Moskova’nın geçen yıl Ukrayna’da özel bir askeri operasyon başlatmasından bu yana Suriye’de artmaya devam ediyor. Her iki ülkede IŞİD ile mücadele ettiğini iddia ediyor ve öte yandan IŞİD’e destek vermek ile suçluyor.

Son zamanlarda sızan ABD istihbarat belgeleri, Ukrayna gizli servisinin, Washington’un ülkedeki en büyük müttefiki olan PKK’nın kolu olan Demokratik Suriye Güçleri ile işbirliği içinde Suriye’deki Rus güçlerine karşı dron saldırıları düzenleme planını ortaya çıkardı.

Bölgede savaş kızışmaya başlarken ABD ve Rusya birbirlerini taciz ile suçlamaya her iki ülke de bölgede bulunuşlarını meşru gerekçelere dayandırmaya çalışıyor. PKK’nın davetçisi olarak Suriye topraklarında istilada bulunan ABD ordusu Rusya’ya karşı bölgede gerçekleştirdiği askeri sürtüşmeler, Rusya kanadında provakatif olarak değerlendiriyor. Söz konusu askeri taciz manevralarını Rusya kendi kamuoyuna Suriye’deki askeri varlığını meşru gösterip genişletmede bir basamak olarak kullanırken, Amerika Birleşik Devletleri de Rusya’nın bölgedeki varlığının yayılmacı Rus politikalarının bir parçası olarak kendi kamuoyuna lanse ediyor.

Kaynak: Mira Haber

İlginizi Çekebilir

Ali Erbaş’ın Arapçası yok mu: “Türkçe olarak şey yapabilirseniz..”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyareti esnasında kendisine eşlik eden heyetin içinde olan Diyanet İşleri Başkanı Ali …

Gazze: Gönüllü cerrahın anlattıkları tüyler ürpertici!

Cerrah Halid Davas , Ocak ayında Filistinlilere Tıbbi Yardım (MAP) misyonuyla El Aksa Hastanesi’nde görev …