İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından bölgeye savaş uçakları ve askeri unsurlar gönderildiğini doğruladı
G7 zirvesine giden uçağında gazetecilere açıklamalarda bulunan Starmer, “Doğru olanı yapacağım” diyerek İran’ın Batı üslerini vurabileceği tehdidine rağmen geri adım atmayarak, “Bölgede önlem alıyoruz, uçaklarımızı ve destek ekipmanlarımızı sevk ettik,” dedi.
Downing Street’ten yapılan açıklamaya göre, bölgeye daha fazla savaş jeti ve yakıt ikmal uçağı gönderilecek. Amaç, gerilimin tırmanması halinde müdahaleye hazır olmak. İngiltere’nin şu ana kadar herhangi bir askeri eyleme katılmadığı ve İsrail’e doğrudan destek vermediği belirtilse de, taşlar çoktan yerinden oynamış durumda.
İsrail’in İran’daki nükleer ve askeri hedefleri vurmasının ardından, İngiltere’nin bu sürece önceden haberdar olup olmadığı sorusuna Starmer’ın kaçamak cevabı dikkat çekti: “Ne bildiğimizi söylemem doğru olmaz. Ama müttefiklerle sürekli temas halindeyiz.”
Ayrıca İngiltere’nin şimdiye kadar herhangi bir askeri operasyona katılmadığı ve İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarında aktif bir rol üstlenmediği kaydedildi.
Diplomasi masalı mı, askeri hazırlık mı?
Starmer, bir yandan “gerilimi azaltmalıyız” derken, diğer yandan uçak sevkiyatı yapıyor. Londra’dan ayrılmadan önce Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Starmer, görüşmede bölgesel gerilimin düşürülmesi gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını aktardı.
Starmer, Kanada’nın başkenti Ottawa’ya gitmeden önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı ile de telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini belirtti. “G7 zirvesinde de bu konuda yoğun görüş alışverişi yaşanacağını öngörüyorum,” dedi.
İngiltere Başbakanı, İran’ın nükleer programına dair endişelerin sürdüğünü belirterek, “İsrail’in kendini savunma hakkını tanıyoruz. Ancak gerilimin tırmanma riski ciddi boyutlarda. Bölge ve küresel ekonomi üzerindeki etkilerini şimdiden görüyoruz,” değerlendirmesinde bulundu.
Bununla birlikte İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy’nin, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüştüğü ve gerilimi azaltma çağrısında bulunduğu da ifade edildi.
Kaynak: Mira Haber