1

Şehadetinin 12. yılı: ABD, Ebu Yusuf’u Suriye’de nasıl hedef aldı?

Suriye sahasında keskin nişancı kimliğiyle öne çıkan Ebu Yusuf el-Kannasi’nin, gerçek adıyla Ümit Yaşar Toprak’ın şehadetinin üzerinden 12 yıl geçti.

Çocukluğu ve Gençliği 

1972 yılında Bursa’da dünyaya gelen Ümit Yaşar Toprak, ilkokul eğitiminin ardından Bursa İmam Hatip Lisesi’ne başladı. Ancak ailesinin yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle lise eğitimini tamamlayamadı ve babasının nalbur dükkânında çalışmaya başladı.

Çocukluk yıllarından itibaren savaşlara ilgi duyan Toprak, askerlik görevini Erzincan’daki topçu birliğinde yaptı. Daha sonra komando birliğine seçilmek için başvuruda bulundu ve Doğu görevine gönderildi. Ancak askerlik döneminde yakalandığı ağır bir hastalık nedeniyle uzman asker olma planı gerçekleşmedi.

Şehadetinin 9.yılında Ebu Yusuf hakkında bilinmeyenler (ilk kez yayınlanan fotoğrafları)

Hayatının dönüm noktası sayılabilecek 2002 yılında gerçek İslam’la tanışan Ebu Yusuf, Allah yolunda mücadele üzerinde tefekkür etmeye başladı. Afganistan’ın ABD tarafından işgal edilmesinin ardından bölgeyi yakından takip eden Ebu Yusuf, 2007 yılında Afganistan’a gitmeye karar verdi. 

u

Afganistanda Arap mücahitlere kanas eğitimi veren Ebu Yusuf’un yolu, devrimin başlamasıyla  Suriye’ye uzandı.

Suriye’de Ebu Yusuf el-Kannasi olarak nam salan Toprak, ülkeyi zulüm rejiminden kurtarmak isteyen savaşçılara keskin nişancılık eğitimi verdi. Halep çevresindeki çatışmalarda bizzat yer alan Ebu Yusuf her gruptan, her milletten savaşçıya eğitim verdi. 

Şehadetinin 11.yılında Ebu Yusuf hakkında bilinmeyenler (ilk kez yayınlanan fotoğrafları)

Ebu Yusuf’un yıllar içinde Suriye’deki faaliyetlerine ilişkin çeşitli görüntüler sevenleri tarafından ilgiyle takip ediliyor. Rif Muhendisin bölgesindeki keskin nişancı okuluna ait fotoğrafların yanı sıra, kaldığı yere ve burada bulunan bazı mühimmat parçalarına ilişkin görüntüler  paylaşılıyor. 

g

CIA İnfazlarının Arkasındaki İsim: Ebu Yusuf’un Şehadetinin Ardındaki Gerçekler

 Ümit Yaşar Toprak’ın şehadetinin 12. yıl dönümünde, suikastın perde arkasına dair gün yüzüne çıkan detaylar ve yayınlanan fotoğraflar dikkat çekiyor.

Suikast sürecinin arka planında, Ortadoğu’yu kana bulayan işgalci ABD’yi harekete geçiren kritik bir süreç yatıyordu: CIA adına faaliyet gösteren bazı isimlerin Suriye’de tek tek etkisiz hale getirilmesi. Bu operasyonların arkasındaki ismin Ümit Yaşar Toprak (Ebu Yusuf) olduğunun tespit edilmesiyle birlikte kapsamlı bir suikast planı devreye sokuldu.

Olaydan 10 Gün Önce Üsse Gelen “Tekstilciler”

Saldırıdan yaklaşık 10 gün önce, 14 Eylül günü Ümit Yaşar Toprak’ın eğitim verdiği üsse kendilerini “tekstilci” olarak tanıtan kişiler geldi. Ticari amaçla ve tekstil makineleri satın alma bahanesiyle üsse giren bu kişilerin, İstanbul’dan Ümit Yaşar Toprak’ı yakından tanıyan isimlerin referansıyla gönderildiği öğrenildi.

Suikast öncesindeki tek şüpheli durum ise o gece yaşandı. Gece saatlerinde namaz kılmak için üst kata çıkan “Zaza” künyeli bir Türk savaşçı, misafirlerden birini idari kısımda dolaşırken fark etti. “Gecenin bu saatinde burada ne arıyorsun?” sorusuna şahsın “Geziniyordum” cevabını vermesi üzerine durum sabah diğer yetkililere aktarıldı.

GPS ile İşaretleme ve İHA Hareketliliği

Ebu Yusuf’un yakın çevresinden edinilen bilgilere göre, tekstilci süsü verilerek üsse giren bu kişilerin odayı GPS cihazlarıyla işaretlediğinden şüpheleniliyordu. Nitekim bu ziyaretin hemen ardından üssün üzerinde İnsansız Hava Araçları (İHA) yoğun şekilde devriye atmaya başladı.

Çevresindekilerin “Burada keşif yapıyor olmasınlar?” uyarılarına alçakgönüllülükle karşılık veren Ebu Yusuf ise sadece “Şehit olacak kadar önemli kimseler değiliz biz” demekle yetinmişti.

5 Milyon Dolarlık Tomahawk Füzeleriyle Eş Zamanlı Hedef

Ajanların hedef tespiti kesinleştikten sonra operasyonun düğmesine basıldı. İşi şansa bırakmak istemeyen Amerikalılar, bir adedi yaklaşık 5 milyon dolar değerinde olan Tomahawk füzelerinden tam 5 adet fırlattı.

Eş zamanlı olarak, Ümit Yaşar Toprak’ın kalma ihtimali bulunan İdlib’deki yeni yaptırdığı bina ile Okul binası doğrudan hedef alındı. Ebu Yusuf / Ümit Yaşar Toprak, düzenlenen bu füze saldırısı sonucu enkaz altında kalarak şehitliğe yürüdü. 

22

Kaynak: Mira Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir