Suriye’de halkın adalet, İslam ve özgürlük uğruna verdiği onca mücadeleye rağmen, Esed’in zalimleri bir kez daha yargının başına getiriliyor
Esed rejimi döneminde cezaevi müdürü ve rejimle iş birliğiyle tanınan Fuat Sallum, 29 Mayıs 2025 itibariyle Şam kırsalında Başsavcılık görevine atandı. Bu atama ise, özellikle Süveyda halkı başta olmak üzere, Esed tarafından on yıllarca zulüm görmüş halk tarafından öfkeyle karşılandı.

Zira bu adam, Esed rejmi döneminde binlerce kişinin girip çıkamadığı işkence cezaevlerinden sorumlu müdürdü. Yüzlerce mazlumu zindanlara tıkan, kadınlara, gençlere işkence yapan, istihbaratla kol kola çalışan birisiydi. Kardeşi Raşid Sallum ise Savunma Güçleri’nin başında, halkı bastırmakla görevliydi.
Bu aile, başlı başına rejimin en kanlı çarklarından biriydi. Bugün ise bu adam “yeni bir dönemin” savcısı yapılıyor!
Adalet Bakanı Mazher el-Veys imzalı resmi kararla Şam kırsalı Adalet Başsavcılığına atanan Sallum’un geçmişi ise oldukça kirli. Yerel hukukçular, Sallum’un sadece eski rejimin güvenlik birimlerine çalışmakla kalmadığını, aynı zamanda adam kaçırma, hırsızlık çeteleriyle ilişkisi ve görevini kötüye kullanma gibi suçlarla da anıldığını belirtiyor. Ama buna rağmen “Yeni Suriye” dedikleri düzen onu ödüllendiriyor.
Yeni Suriye’de böyle bir ismin yüksek bir yargı makamına getirilmesi, sistemin halen eski Esed rejiminin kalıntılarına teslim olduğunu, sadece adının değişmekle kaldığını gösteriyor. Üstelik sadece Sallum değil, Esed döneminden kalma birçok yargı mensubu da görevlerine devam ediyor ya da daha üst makamlara terfi ettiriliyor.
Bu gelişme, Suriye’de sözde yeni dönemi yöneten yapının, adaleti Esed rejiminin artıklarına teslim ettiğini bir kez daha ortaya koydu. Laik düzende kalan mevcut sistemde böyle birinin savcılık gibi hayati bir göreve getirilmesi ise şaşırtıcı değil. Ancak bu tablo, İslam adına hareket ettiğini iddia eden yapının aslında rejimin yöntemlerinden ve kadrolarından kopamadığını gösteriyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.