618636 0

Gizli bilgiler ortaya çıktı: Mısır’ın Filistin imtihanındaki hezimeti!

Middle East Eye haber ajansının açığa çıkardığı bilgilere göre, Mısır’ın askeri istihbaratı, İsrail’in güney Gazze’deki Refah’ı işgal etmesi durumunda onların potansiyel rolünü tartışmak üzere son haftalarda Sina kabileleriyle toplantılar yaptı.

Toplantılarda Mısırlı istihbarat görevlileri, İsrail’in Filistin Refah’ına kara operasyonu düzenlemesi halinde Sina’ya 50.000 ila 250.000 arasında Filistinli akınının olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Toplantılar, Refah’ın Mısır tarafında, etkili hükümet yanlısı iş adamı ve milis lideri İbrahim el-Organi’nin liderliğinde, tartışmalı bir kabile grupları ittifakının kurulmasından önce yapıldı. 

Beş Mısırlı Bedevi kabilesinin ittifakı olan Arap Kabileler Birliği (ATU), 1 Mayıs’ta düzenlenen büyük bir kutlamayla duyuruldu ve amacının, Mısır devletini güvenlik tehditlerine karşı desteklemek için kabile varlıklarını tek bir çerçeveye entegre etmek olduğu belirtildi.

ATU’nun resmi sözcüsü, hükümet yanlısı gazeteci ve milletvekili Mustafa Bakry’nin sendikanın “Mısır ordusunun bir grubu” olarak görülmesi gerektiğini söylemesi Mısırlı yorumcular arasında yaygın eleştiri ve endişeye yol açtı . Birçoğu , Sudan’daki Hızlı Destek Güçlerine benzer şekilde, Mısır ordusuna paralel faaliyet gösteren belirsiz bir paramiliter varlığın oluşumu konusunda uyarıda bulundu.

Sina’daki üç kabile kaynağına ve bir Mısırlı güvenlik kaynağına göre, olaydan önceki haftalarda Kuzey Sina’da Bedevi kabilelerinin üst düzey üyeleri ve askeri istihbarattaki Gizli Servis aygıtından memurlar arasında bir dizi toplantı düzenlendi. 

Bu toplantıların ana konusu, şu anda yaklaşık 1,5 milyon yerinden edilmiş Filistinliye ev sahipliği yapan Filistin kenti Refah’a olası bir İsrail askeri operasyonu nedeniyle çok sayıda Gazze Şeridi sakininin akın etme olasılığıydı

Mısır ordusunun misilleme yapması korkusuyla tüm kaynaklar isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştu.

Bu toplantılara katılan üç kişiye göre, ordu ve istihbarat görevlileri, bu yer değiştirmenin meydana gelmesi durumunda Kuzey Sina’nın köylerine ve merkezlerine yönelik “Filistinlilerin sızmasının izlenmesi” konusunda silahlı kuvvetlere ve güvenlik teşkilatlarına yardım edilmesinin gerekliliğini vurguladılar ve barınma konusunda uyarıda bulundular. 

Yeni birliğin duyurusu, Mısır ordusunun yerel bir kolu olan Sina Eyaletine karşı savaşında desteklemek amacıyla 2015 yılında kurulan yerel bir kabile milis gücü olan Sina Kabileleri Birliği’nin (UST) başkanı olan Organi tarafından yapıldı.

UST’nin Sina’daki misyonu, ordunun 2022’de Sina Eyaleti’nin yenilgisini ilan etmesinden bu yana belirsizliğini koruyor. Organi’ye göre UST artık, Libya sınırı yakınındaki Sallum da dahil olmak üzere ülke çapındaki kabile gruplarından oluşan ATU’nun bir parçası. 

Sina’daki üç kaynağa göre, Grup 55 ile Sina’daki aşiret liderleri arasındaki toplantılarda, bazı katılımcılar, Filistinlilerin Sina’ya girişinin engellenmesi yönündeki resmi taleplere uymanın ve vaatler olsa bile sınırlardaki herhangi bir hareketi bildirmenin zor olacağını söyledi.

Başta Refah olmak üzere Gazze Şeridi’ndeki insanlarla olan aile bağlarını ve ilişkilerini vurguladılar ve onları ağırlamayı ve kabul etmeyi reddetmenin onurlarına, Bedevi ve kabile geleneklerine aykırı olacağını belirttiler.

Sınır tahkimatı

Mısır tarafında Filistin şehri Refah’ın bitişiğinde, sınırın hemen karşısındaki Mısır Refah şehirleri, ardından sınıra 15 kilometre uzaklıktaki Şeyh Zuweid şehri ve ardından yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki El Ariş bulunuyor. 

Bu üç şehir dört nüfus grubuna ev sahipliği yapıyor: kabilelerin üyeleri (öncelikle Sawarka, Tarabin ve Romaylat kabileleri); kentsel aileler; diğer valiliklerden taşınanlar; ve son olarak, 1948’deki Nakba’nın ardından yerlerinden edilen bir dizi Filistinli mültecinin yaklaşık 20.000 kişi olduğu tahmin ediliyor.

2014 yılında Mısır hükümeti, Gazze Şeridi sınırı boyunca uzanan ve Mısır topraklarının beş kilometre içine kadar uzanan bir alanı, sivil varlığının tamamen yasaklandığı bir tampon bölge olarak belirledi ve bu, Refah şehrinin ve o bölgedeki köylerin tamamen kaldırılmasına yol açtı. 

Askeri harekattan sonra geriye kalan tek köy, bu izole bölgedeki tek nüfuslu bölge olan ve Organi’nin mensubu olduğu Tarabin kabilesinin kalesi ve başkenti olan el-Barth’tı.

İsrail’in Refah’ı işgal edeceğini öngören Mısır ordusu, Gazze Şeridi sınırı boyunca, Refah sahilinden kuzeye, güneydeki Kerem Şalom geçişine kadar yaklaşık 13,5 kilometre boyunca beton ve metal duvarlar ekledi. Ordu daha önce Şeyh Zuweid şehrini Ariş’ten ayıran, şehrin batı girişindeki El-Şalag köyünde tek kapılı beton bir duvar inşa etmişti.

Son zamanlarda ordu, yenilginin duyurulmasından sonra geri çekilmelerinin ardından çağrılan bir dizi M60 tankını, zırhlı personel taşıyıcıyı ve dört tekerlekten çekişli araçlarla taşınan hava kuvvetlerini de konuşlandırdı. 

Mısır ile İsrail arasında 1979’da imzalanan barış anlaşmasına göre, bu kuvvetler şu anda çok uluslu gücün ve uluslararası gözlemcilerin bulunduğu Bölge (C)’de konuşlanmış durumda ve bir dizi hafif silahlı Mısırlı polis memuru da düzenli görev yapıyor.

Kaynak: Mira Haber/ MEE

 

Öncesi Gaziantep’te korkunç kaza: Çok sayıda can kaybı
Sonraki IŞİD’e 9 ilde eş zamanlı ‘BOZDOĞAN-35’ operasyonu! 30 gözaltı

Bir Cevap Yazın