Images 37

ABD İsrail’e silah desteğini kesiyor mu?

İki İsrailli yetkilinin verdiği bilgiye göre, Biden yönetimi geçen hafta İsrail’e ABD yapımı mühimmat sevkiyatını durdurdu.

ABD, 7 Ekim saldırısından bu yana ilk kez İsrail ordusuna yönelik bir silah sevkiyatını durdurdu.

İsrailli yetkililer, bu olayın İsrail hükümeti içinde ciddi endişelere yol açtığını ve yetkililerin sevkiyatın neden durdurulduğunu anlamak için çabaladığını söyledi.

Başkan Biden, İsrail’e verdiği desteğe karşı çıkan Amerikalılar arasında sert eleştirilere maruz kalıyor. Yönetim Şubat ayında İsrail’den, ABD yapımı silahların İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından Gazze’de uluslararası hukuka uygun olarak kullanıldığına dair güvence vermesini istemişti. İsrail Mart ayında imzalı bir güvence mektubu vermişti.

Biden yönetimi İsrail’in Gazze’nin güneyinde yerlerinden edilmiş bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah kentini işgal etmesinden büyük endişe duyuyor.

İşgalci İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu son günlerde yaptığı açıklamalarda, İsrail ve Hamas’ın Gazze’de tutulan rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes için bir anlaşmaya varıp varmamasından bağımsız olarak Refah’ın işgal edilmesi emrini vereceğini söylemişti.

Görüşme hakkında bilgi sahibi iki kaynak, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in geçtiğimiz Çarşamba günü İsrail’i ziyaret ettiğini ve Netanyahu ile İsrail’in Refah’a olası bir operasyonu konusunda “sert” bir görüşme yaptığını söyledi.

Blinken görüşme sırasında Netanyahu’ya Refah’a yapılacak “büyük bir askeri operasyonun” ABD’nin buna açıkça karşı çıkmasına yol açacağını ve ABD-İsrail ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada İsrailli liderlerin Başkan Biden’ın “Refah’ta mültecileri hesaba katmayan bir kara harekatına girişmeleri halinde” ABD’nin Gazze savaşına ilişkin politikasında değişiklik yapma ihtimalinden bahsetti.

Mısırlı ve Katarlı arabulucular halen İsrail ve Hamas arasında Gazze’deki çatışmalara ara verilmesini sağlayacak bir rehine anlaşmasına varmaya çalışıyor.

Biden yönetimi bu çabalarla yakından ilgileniyor ve CIA direktörü Bill Burns hafta sonu Kahire’deki görüşmelere katıldı.

Hamas Cuma günü yaptığı açıklamada mevcut teklifi “olumlu bir ruhla” değerlendirdiğini ve “bir anlaşmaya varmak için aynı ruhla Kahire’ye gideceğini” açıklamıştı.

İşgalci İsrail Hamas’ın teklife vereceği yanıtı beklerken, Netanyahu hafta sonu yaptığı açıklamalarda rehine anlaşması çerçevesinde savaşı sona erdirmeyi kabul etmeyeceğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanı siyonist Yoav Gallant Cumartesi günü Gazze’deki İsrail askeri güçlerini ziyaret etti ve İsrail’in Hamas’ın rehineleri serbest bırakma konusunda bir anlaşmaya varmayacağına dair “endişe verici sinyaller” gördüğünü söyledi.

Gallant, “Bu, Refah’ta ve Gazze’nin diğer bölgelerinde çok yakın bir gelecekte bir operasyonun gerçekleşeceği anlamına geliyor” dedi.

Öncesi İşgalci rejim El Cezire’nin Kudüs ofisine baskın düzenledi!
Sonraki İşgalcilerden Refah’ta korkunç katliam, çocuklar vuruldu!

Bir Cevap Yazın