rusya dan olaganustu taktik askeri yunuslar 02
rusya dan olaganustu taktik askeri yunuslar 02

Rusya’dan olağanüstü taktik: Askeri yunuslar

Rusya ‘askeri yunusları’ ile sabotajdan korunuyor

İngiliz Savunma İstihbarat Teşkilatı, Rusya’nın Ukrayna güçlerine karşı koymak için ilhak edilmiş Kırım’da savaş yunusları eğittiğini aktardı. Rus Donanması geçen yıldan bu yana Karadeniz Filosunun Sivastopol’deki ana üssünde güvenliğe büyük yatırım yaptı.

Liman girişinde en az dört kat ağ ve bariyer içeriyor. Son haftalarda eğitimli deniz memelilerinin sayısı da büyük oranda arttı. Görüntüler, şişe burunlu yunusların yaşadığı, limandaki serbest yüzen memeli ağıllarının sayısının iki katına çıktığını gösterdi.

Hayvanların düşman dalgıçlara karşı koymak için tasarlandığı da istihbarat teşkilatının aktardığı bilgiler arasında.

Rusya’nın Karadeniz’deki en büyük donanma üssü olan Sivastopol, 2014’te ele geçirdiği Kırım’ın güney ucunda yer aldığından Rus ordusu için kritik bir öneme sahip.

Zeki hayvanlar olan yunusların askeri amaçta kullanılması yeni değil

Soğuk Savaş sırasında, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, denizaltıları ve mayınları ortaya çıkarmak, gemilerin etrafındaki şüpheli nesneleri ve insanları tespit etmek  için yunusları kullandı ve eğitti. Bu eğitimlere en az 28 milyon dolar harcandı.

Ukrayna 2012 yılında Sovyet döneminden kalma bir programı canlandırarak Sivastopol yakınlarındaki bir akvaryumda yunusları eğitmişti. Ancak bu balıklar 2014 yılında Kırım’ın işgali ile Rusların eline geçti.

2016 yılında Rusya Savunma Bakanlığı, askeri görevlerinde son derece zeki deniz memelilerinin Sovyet döneminde kullanımını canlandırmak için beş yunus satın almak istedi.

Çeşitli amaçlarda kullanılıyor

Yunusların eko lokasyon yetenekleri, mayın gibi su altı nesnelerini tespit etmelerine izin veriyor. 

Emekli bir Sovyet albay o sırada Rus ordusunun, yunusları düşman gemilerine patlayıcı yerleştirmeleri için eğittiğini söyledi.

Sovyet ve Sovyet sonrası dönemde askeri yunus eğitimine tanık olan Viktor Baranets ise, Karadeniz’de terk edilmiş torpidoları ve batık gemileri nasıl tespit edeceklerini bildiklerini söyledi.

2003 yılında ABD Donanması, New York ve Washington’daki 11 Eylül saldırılarının ardından Bahreyn merkezli deniz aslanlarını konuşlandırdı.

Kaynak: Mira Haber