rusya da darbe girisimi parali asker grubu wagner rus ordusuna baskaldirdi 01
rusya da darbe girisimi parali asker grubu wagner rus ordusuna baskaldirdi 01

Rusya’da darbe girişimi: Paralı asker grubu Wagner Rus ordusuna başkaldırdı

Kremlin’i eleştiren Wagner olayı bir üst çıtaya taşıdı. Çatışmaların Putin’e karşı darbe girişimi olduğu söyleniyor. Rusya geceye sıcak çatışmalarla girdi. 

Uzun süredir Rusya’ya yönelik eleştirilerde bulunan özel askeri şirket Wagner’in kurucusu Evgeny Prigoin, Ukrayna’daki savaşa “birkaç yaratığın” neden olduğunu söylemişti. Prigojin’in bu açıklaması üzerine Rusya, Wagner’i vurdu. Yevgeniy Prigojin de Rus ordusuna savaş açtı. Sosyal medyada “Rusya’da darbe” paylaşımları yapıldı.

Peki Rusya’da ne oluyor? Son dakika haberlerine göre Rusya’da darbe mi oluyor? Rusya’da neler oluyor? İşte, Rusya’da son durum!

Federal Güvenlik Ajansı, Wagner savaşçılarının lideri Prigojin’i tutuklamasını talep etti.

Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigojin, Rus ordusunun liderlerini grubun kamplarını vurma emri verdiğini ve Rus ordusunun Wagner’in kamplarına saldırı düzenlediğini bildirdi.

Wagner lideri, Rusya ordusunun liderlerine karşı alışılmışın dışında bir açıklama yaparak onları “durduracağını” söyledi ve Rus vatandaşlarından sağ duyulu olmasını istedi.

Moskova gelişmelerden haberdar

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Vladimir Putin’in “gelişmelerden haberdar olduğunu” söyledi ve “gerekli önlemlerin alınacağını” vurguladı.

Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlamasının ardından ülkenin Federal Güvenlik Servisi (FSB) “silahlı isyan” suçlamasıyla ceza davası açtı.

Wagner: “Bize direnmeyin”

Wagner grup lideri Prigojin, “Savunma Bakanlığı’na taviz vermeye hazırdık, silahlarımızı bırakacaktık. Bugün verilen sözlerin bozulduğunu görüyoruz. Kamplarımıza füze saldırıları yaptılar” dedi. 

“Wagner’in komutanları kararını verdi. Bu ülkenin ordusunun getirdiği kötülük durdurulmak zorunda” ve Ruslara karşı “kendilerine direnmeme” çağrısı yaptı. Wagner lideri, “Biz 25 bin kişiyiz ve bu ülkede neden tamamıyla kanun tanımazlık olduğuna bir bakacağız” diye uyarıda bulundu.

“Herkesi bize katılmaya davet ediyorum”

“Bugün adamlarımızı öldüren ve 10 binlerce Rus askerin ölümüne neden olanlar cezalandırılacak. Herkesi buna karşı koymamaya çağırıyorum. Karşımıza çıkanı tehdit olarak kabul edeceğiz ve anında yok edeceğiz. Yolumuzu kesmeye çalışmayın. Başlattığımızı sonlandırdıktan sonra tekrar cepheye döneceğiz ve ülkemizi korumaya devam edeceğiz. Askerlerimizi öldürenleri yok edeceğiz ve adaleti sağlayacağız. 25 bin insanımız var ve ülkedeki kaosu çözmeye gidiyoruz. 25 bin kişilik taktik ve stratejik gücümüz bekliyor. Herkesi bize katılmaya davet ediyorum. Bu bir askeri darbe değil. Bu adalet harekatıdır. Eylemlerimiz orduya engel değil. Rus askerlerinin birçoğu bizi destekliyor. Bize destek mesajları gönderiyor.”

Rusya Savunma Bakanlığı saldırı ile ilgili görüntüleri yalanladı

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise Wagner’in kamplarına dair sosyal medyada yer alan görüntülerin “sahte” ve “provakasyon” olduğu belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, “Prigojin’in açıklamaları gerçeklikle uyuşmuyor” dedi. 

Moskova sokakları an itibari ile

Kaynak: Mira Haber