İran İsrail’e saldırdı, Tahran sokaklarda kutladı!

İran, günlerdir konuşulan İsrail’e misilleme saldırısını dün akşam saatlerinde gerçekleştirdi. İran, devlet televizyonunun duyurduğu operasyonun adını “Gerçek Vaat Operasyonu” olarak ilan etti.

Devrim Muhafızları, İsrail topraklarındaki belirli hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurdu. Tahran’ın İsrail’e yönelik ilk balistik füze dalgasını fırlattığını açıklayan Devrim Muhafızları, İsrail’in güneyinden saldırı görüntüleri paylaşarak İsrail’in işgali altında olan topraklardaki hedeflerin başarıyla yok edildiğini duyurdu.

Saldırılar İHA, seyir ve süpersonik füzelerle gerçekleştirildi. İran Devrim Muhafızları’na göre İran ilk kez İsrail’in hava savunmasını aşmak için ayrılabilir savaş başlıklarına sahip füzeler kullandı.

İsrail’e karşı uzun zamandır öfke biriktiren İran halkı saldırıları Tahran’da sevinç gösterileriyle kutladı. 

İranlılar, bayraklarla sokaklara çıkıp kutlama yaptı.

Saldırı karşısında alarma geçen İsrail’de dün okullar tatil edilmiş, pek çok önlem alınmıştı. Ordudan yapılan ilk açıklamada İsrail’in hava savunma sisteminin saldırıya karşı hazır durumda olduğu belirtildi.

Suriye-Ürdün sınırındaki iki üste konuşlanan Amerikan birlikleri, İran’ın hava savunma füzeleri ile İHA’larını hedef aldı. İsrail, balistik füze ve İHA’ların yüzde 99’unun engellendiğini duyurdu. Saldırılar sebebiyle bir kız çocuğunun yaralandığı ve bir askeri tesiste ufak çaplı hasar meydana geldiği, can kaybı yaşanmadığı bilgisi paylaşıldı.

İran, ABD’nin karışmamasını istedi

İran BM yetkilisi tarafından yapılan açıklamada “İsraı̇l rejı̇mı̇ bı̇r hata daha yaparsa İran’ın cevabı çok daha sert olacaktır. Bu İran ve İsrail arasında bir çatışma. ABD uzak durmalı. Saldırının sonuçlandığı varsayılabilir.” ifadeleri kullanıldı.

ABD ve İngiltere’nin Ürdün, Lübnan ve Suriye semalarındaki İHA’ların düşürülmesine destek olduğu kaydedildi. Ürdün medyasında yer alan görüntülerde, hava savunmanın Umman gökyüzünde vurduğu füze parçalarının şehir merkezine düştüğü görüldü.

İsrail, savaş kabinesini topladı 

İsrail Başbakanı Netanyahu, savaş kabinesini toplayarak Savunma Bakanı Yoav Gallant ve savaş kabinesi üyesi eski genelkurmay başkanı Benny Gantz’a İran’ın saldırılarına karşı karar verme yetkisi verdi.

Beyaz Saray’dan saldırıyla ilgili yapılan ilk açıklamada “İsrail’in güvenliğine desteğimiz tam” mesajı verildi. Öte yandan Pentagon, İsrail’den İran’a karşı olası bir karşılık öncesinde ABD’yi bilgilendirmesini istedi.

BM Genel Sekreteri Guterres de, “Bölgenin ve dünyanın yeni bir savaşa tahammülü olamaz” açıklaması yaptı.  BM Güvenlik Konseyi, İsrail’in İran misillemesinin ardından yaptığı talep nedeniyle bugün acil toplanma kararı aldı. 

Kaynak: Mira Haber 


Mira Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Bir Cevap Yazın