Hürmüz Boğazı krizi: İran İsrail gemisini batırdı mı?

İran-İsrail gerilimi tavan yaptı: Gemi kaçırma ve su yolu kapatma tehditleri bölgeyi sarsıyor

İran Devrim Muhafızları, Tahran’ın önemli bir nakliye rotasını kapatma tehdidinde bulunmasının ve İsrail’in Suriye konsolosluğuna saldırısına misilleme yapacağına dair uyarıda bulunmasının ardından Cumartesi günü Hürmüz Boğazı’nda İsrail bağlantılı bir kargo gemisine el koydu.

Devlet tarafından işletilen Irna haber ajansı, Portekiz bayraklı MSC Aries gemisine İsrail bağlantılı bir Devrim Muhafızları helikopterinin bindiğini ve gemiyi İran sularına götürdüğünü bildirdi. Gemiyi işleten MSC, İran’ın gemiye el koyduğunu doğruladı ve geminin güvenli bir şekilde geri dönmesi ve 25 mürettebatının sağlığı için “ilgili yetkililerle” çalıştığını söyledi.

Zodiac yaptığı açıklamada, MSC’nin Aries’i Zodiac Maritime’ın bir iştiraki olan Gortal Shipping’den kiraladığını ve geminin tüm faaliyetlerinden MSC’nin sorumlu olduğunu ekledi. Zodiac’ın bir kısmı İsrailli işadamı Eyal Ofer’e ait.

İran haber kanallarında ele geçirmeyi gösterdiği iddia edilen videoda helikopterden bir gemiye inen bir figür yer alıyordu. Reuters haber ajansı, videodaki geminin MSC Aries olduğunu ancak kaydedildiği tarihi doğrulayabildiğini bildirdi.

Olay, İsrail’in Ekim ayında Gazze Şeridi’ni bombalamaya başlamasından bu yana bölgesel gerilimlerin arttığı bir dönemde meydana geldi. İsrail veya müttefiki ABD, Lübnan, Suriye , Irak ve Yemen’de İran yanlısı gruplarla defalarca çatıştı.

İran, İsrail’in 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki konsolosluğuna düzenlediği ve aralarında iki üst düzey komutanın da bulunduğu yedi Devrim Muhafızları subayının öldüğü şüpheli hava saldırılarına misilleme yapmakla tehdit etti.

ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü İran’ın İsrail’e “er ya da geç” saldırmasını beklediğini söyledi ve Tahran’ı bunu yapmaması konusunda uyardı.

İsrail’in askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, MSC Aries’in ele geçirildiği yönündeki haberlere yanıt olarak, “İran, bu durumu daha da tırmandırmayı seçmenin sonuçlarına katlanacak” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz Tahran’ı korsanlıkla suçladı.

‘Gemiler oyalanmasın’

Salı günü Devrim Muhafızları’nın deniz kuvvetleri komutanı Alireza Tangsiri, gerekli görülmesi halinde İran ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında yer alan Hürmüz Boğazı’nın kapatılabileceğini söyledi.

İran’ın, ABD’nin aracılık ettiği “İbrahim Anlaşmaları” kapsamında İsrail’in 2020’de diplomatik ilişkiler kurduğu BAE’deki İsrail varlığını bir tehdit olarak gördüğünü dile getirdi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden analist Hasan Alhasan, MSC Aries’e el konulmasının İsrail’in İran’ın Şam konsolosluğuna saldırısına misilleme olarak yapıldığını, bunun daha fazla gerginlik yaratmadan itibarı kurtarma arzusunu gösterdiğini iddia ederek şunları söyledi:

“İran, küresel petrol ve gaz tedariki açısından Kızıldeniz’den daha önemli bir geçiş yolu olan boğazdan nakliyeyi engelleyebileceği korkusuyla oynamaya çalışıyor olabilir”

 

 

“Eğer İran kendisini İsrail’e bağlı ticari gemilere el koymakla sınırlandırırsa, bu topyekun bir çatışma riskini en aza indirir ancak kendi güvenilirliğine zarar verir” 

Yemen’in İran destekli Husi grubu, İsrail’in Gazze’deki harekâtına misilleme olarak İsrail bağlantılı gemileri hedef aldığını söyleyerek aylardır Kızıldeniz’deki gemilere saldırılar düzenledi ve ticareti küresel anlamda sekteye uğrattı.

ABD ve İngiltere, gemilere yönelik saldırılara yanıt olarak Husi hedeflerine yönelik saldırılar düzenledi.

Batı liderliğindeki bir deniz koalisyonu tarafından yönetilen Ortak Denizcilik Bilgi Merkezi, dünyanın en önemli enerji rotalarından biri olan Hürmüz Boğazı’nda gezinmek isteyen gemilerin dikkatli davranması ve oyalanmaması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Mira Haber 


Mira Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Bir Cevap Yazın