android telefonlarda hareketli emoji donemi 1663160870 1648
android telefonlarda hareketli emoji donemi 1663160870 1648

Androidlere hareketli emojiler geliyor

Google, Android telefonlarda yakında hareketli animasyonların sunulacağını açıkladı.

17 Temmuz Dünya Emoji Günü: Emojinin tarihçesi

GALERİNİN DEVAMI <p>Dünya Emoji Günü her yıl 17 Temmuz'da 2014 yılından bu yana düzenli bir şekilde kutlanıyor. Emojler artık dijital dünyanın ortak dili haline geldi. Ayrıca insanların duygularını sanal ortamda en iyi şekilde yansıttıklarından dolayı mesajların vazgeçilmezi haline geldi. İşte emojilerin ilginç tarihi...</p> <p>Emoji kelimesi Japonca’dan gelmekte olup ‘yazı göstergesi’ anlamına gelmektedir. Terim ilk kez 2013 yılında Oxford Sözlüğü’nde resmiyet kazanmıştır.</p> <p>Emojinin doğuşu yaklaşık olarak 150 yıl öncesine dayanıyor. Emojinin atası olarak ifade edilen  karekterler ilk olarak Amerikan mizah dergisi Puck'ta 1881'de yayınlandı. Noktalama işaretleri ile neşe, melankoli, kayıtsızlık ve şaşkınlık ifade eden kareketler dergide yer aldı. Daha sonra karakterlerden oluşan ifadeler'tipografik sanat' adlandırıldı.</p> <p>Günümüzdeki modern emojilerin yaratıcısı olarak Shigetaka Kurita ismindeki Japon bir arayüz tasarımcısı gösterilir. Ancak ortaya çıkan son veriler  Shigetaka Kurita'den önce emoji kullanıldığını gösteriyor. Yukarıdaki resimde Japonya'da telefon üreticisi olan SoftBank'ın 1997'de piyasaya sunduğu emoji seti yer alıyor.</p> <p>En ünlü emoji seti Japon tasarımcı Shigetaka Kurita tarafından Japonya'nın ana mobil operatörü DOCOMO için oluşturuldu. </p> <p>Kurita, 1999 yılında DOCOMO'nun mobil platformu “i-mode” için 176 karakterlik bir emoji seti yarattı. Niyeti, kullanıcıların bilgileri kısa ve öz bir şekilde iletmeleri için basit bir karakter seti tasarlamaktı.</p> <p>Geniş emoji yelpazesi, nihayet insanlara dijital konuşmalarına duygu katmak için bir yol sağladı.  Emojiler tamamen yeni bir görsel dil doğurdu ve insanların iletişim kurma biçiminin ayırt edici özelliği haline geldi.</p> <p>Ancak emoji ABD'de ancak Apple'ın 2011'de iOS'a resmi bir emoji klavyesi eklemesiyle popülerlik kazandı. Ardından Android birkaç yıl sonra onların Andorid'de emoji seti yayınlayarak emojilerin milyarlarca kişi tarafından kullanılmasının önünü açtı.</p> <p>Her yıl bilgisayarlar arasında metin standartlarını koruyan ve kar amacı gütmeyen Unicode Konsorsiyumu, onaylanan listelerine yüzlerce yeni emoji ekliyor. Unicode Konsorsiyumu, emoji ile ilgili tüm konularda fikir birliğine varmak için haftada iki kez toplanan emoji alt komitesine sahip.</p> <p>2014'ten bu yana 17 Temmuz Dünya Emoji Günü olarak kutlanıyor 2015 yılında ise Oxford İngilizce Sözlüğü yılın kelimesinin bir sözcük yerine'gülerken gözünden yaş gelen emoji' olduğunu duyurdu.</p> <p>Bununla birlikte, 2014 yılına gelindiğinde insanlar, işi temsil eden tüm emojilerin (bir polis, bir dedektif, bir okul öğretmeni, bir inşaat işçisi) hepsinin beyaz olduğunu fark etmeye başladı. Unicode bunun üzerine 2015'te cilt tonunu değiştirme yeteneği sundu. Ayrıca birçok farklı tepki gösteren kadın emojisini yayınladı. </p> <p>Dünyanın dört bir yanından kültürler artık sayısız emoji ile tasvir ediliyor. Emojiler günümüzde küresel bir iletişim dili haline gelmeyi başardı.</p>

İletişim şeklini değiştirmeyi başaran emojiler yakında hareketlenecek.

Hemen hemen her duygu ve düşünceyi ifade eden emojiler

, artık akıllı telefonlarda hareketleniyor.

Emoji kütüphanesine yepyeni Unicode 15 emojilerin geleceğini açıklayan Google, ayrıca ilk kez animasyonlu emojilerin yayınlanacağını da duyurdu.

Telefonlara 15 yeni emoji geliyor! İşte yeni gelecek emojiler

Yeni emojiler, aralık ayında yayınlanacak güncellemeyle kullanılabilecek, ancak güncelleme ilk önce Google Pixel modelleri için sunulacak.

APPLE’DA HAREKETLİ EMOJİLER ÜZERİNE ÇALIŞIYOR

Apple, 2017 yılında tanıtılan ve sıradan emojiler yerine geçmesi için çeşitli animasyonlar, efektler ve kişiselleştirmeler sunan Animoji’yi daha da yaygınlaştırmayı hedefliyor. Öyle ki, geçtiğimiz ayTelegram ile hareketli emojiler konusunda telif nedeniyle gerginlik yaşadı.

İlginizi Çekebilir

İsrail askeri olan Fransızlar soruşturulmayacak!

Fransa, savaş suçları işleyen, bebek katili İsrail ordusuna katılan vatandaşlarını soruşturmayacak Fransa dışişleri bakanı Christopher …

Yapay zeka, binlerce hanelik elektrik harcıyor!

Bir rapora göre, OpenAI’nin popüler üretken yapay zekası ChatGPT’nin tek başına günde yaklaşık 200 milyon …