ABD Başkanı Donald Trump, bu yılın en tartışmalı dış politika adımlarından birini Noel Gecesi Nijerya’da hayata geçirilen askeri operasyonla gerçekleştirdi
Washington’dan yapılan açıklamada, Nijerya’nın kuzeybatısındaki IŞİD bağlantılı militanlara karşı güçlü hava saldırıları düzenlendiği duyuruldu. Başkan Trump, bu hamleyi kendi yetkisiyle verdiğini belirterek saldırıyı “ölümcül ve güçlü” olarak nitelendirdi.
Trump’ın duyurusunda, hedef alınan militanların “başta ‘masum Hristiyanları’ hedef alan ve uzun yıllardır görülmemiş düzeylerde vahşice katleden teröristler” olduğu öne sürülürken “katliamları” durdurmadıkları takdirde “bedel ödeyecekleri” yönünde daha önce uyarıda bulunulduğu hatırlatıldı.
Amerikan askerî komutası Sokoto eyaletinde gerçekleştirilen saldırıların, Nijerya hükümeti ile istihbarat paylaşımı ve koordinasyon çerçevesinde yapıldığı da bildirildi. Nijerya Dışişleri Bakanlığı, iki ülkenin “yapılandırılmış güvenlik iş birliği” içinde olduğunu ve ortak hedeflerine odaklandıklarını açıkladı.
Trump yönetimi, özellikle Hristiyanlara yönelik şiddet iddialarını bahane göstererek Nijerya’yı “özel endişe duyulan ülke” ilan etmiş ve daha önce diplomatik yaptırımların ve askeri seçeneklerin masada olduğunu ifade etmişti.
Nijerya’nın içinde bulunduğu güvenlik ortamı ise çok daha karmaşık. Ülke’de IŞİD bağlantılı militanların yanı sıra Boko Haram gibi örgütler arasında sık sık mücadeleler yaşanıyor.
ABD’den “daha fazlası gelebilir” uyarıları gelirken, Nijerya’nın güvenlik politikası ve bölgesel dengeler bu hamlenin sonuçlarını belirleyecek.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.