İçeriğe geç
7 Ekim 2026 | 26 Rebiülahir 1448 Çarşamba 06:18
Filistin-İsrail Savaşı

Siyonist örgütten Suudi Arabistan’a f-35 barikatı!

Haber Merkezi Güncelleme: 14 Haz 2026 16:22 1 dk okuma 23 okunma
Siyonist örgütten Suudi Arabistan’a f-35 barikatı!

Siyonist örgüt Suudi Arabistan’a F-35 satışından rahatsız

Amerika merkezli Siyonist Örgütü (ZOA), Trump yönetiminin, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Washington ziyareti öncesinde Suudi Arabistan’a F-35 savaş uçaklarının satışına yeşil ışık yakabileceği iddialarına sert tepki gösterdi. Örgüt, bu kararın İsrail’in bölgedeki askeri üstünlüğünü olumsuz etkileyebileceğini savunarak yönetimi uyardı. 

ZOA, böyle bir anlaşmanın ABD’nin İsrail’in “Niteliksel Askerî Üstünlüğünü” koruma politikasıyla bağdaşmadığını, ayrıca ileri savunma teknolojilerinin kontrolsüz dolaşıma girebileceği endişesini gündeme taşıdı.

ZOA Başkanı Morton A. Klein, bu planı “modern dönemin en riskli askeri transferlerinden biri” sözleriyle değerlendiriyor. Klein’e göre, Suudi Arabistan’a verilecek yeni nesil F-35 filosu, İsrail’in mevcut kapasitesini aşma ihtimali nedeniyle ABD’nin bölgesel siyasetini zora sokabilir.

Klein, “Bir F-35’in İsrail’e ulaşması yalnızca dakikalar alır. Böyle bir denge değişimi; akıl, güvenlik ve yasalarla çelişen bir hatadır.” değerlendirmesini yapıyor.

Örgüt, Suudi Arabistan’ın 48 adet F-35 talebinin onaylanmasının bu ilkeyle uyumsuz olacağını iddia ediyor. Amerikan yönetimlerinin uzun yıllardır Körfez ülkelerine gelişmiş silah satma ihtimalini masada tuttuğu, fakat İsrail’in bölgede askeri üstünlüğünü koruma yaklaşımının geleneksel bir politika olarak sürdürüldüğü biliniyor.

Siyonist örgütün bu çıkışı, Washington’ın uzun vadeli askeri teknolojiler dengesini yalnızca rakip devletlere karşı değil, yakın ve dost ilişkiler yürüttüğü bölgesel aktörlere karşı bile keskin bir hassasiyetle koruduğunu gösteren bir işaret olarak yorumlanıyor.

Kaynak: Mira Haber 

İlginizi Çekebilir

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayımlanmaz.