ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada İran’a müzakere çağrısında bulundu. Trump, Tahran yönetiminin arabulucular aracılığıyla gerilimi azaltma ve diplomasi yoluna dönme yönünde mesajlar ilettiğini belirtti.
Trump, İran’ın mevcut çatışmalarda avantaj sağlayamadığını, bu nedenle gecikmeden bir anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ABD’nin İsrail’e desteğinin devam ettiğini ve İsrail’in şu an için iyi bir durumda bulunduğunu söyledi.
İsrail, İran devlet televizyonunu vurdu
İsrail, Pazartesi günü İran’ın devlet televizyonunu vurdu. BM Nükleer Gözlemevi Başkanı, İran’ın en büyük uranyum zenginleştirme tesisinde büyük hasar meydana geldiğini belirtti ve İran, ABD’yi dört gündür süren hava savaşında ateşkesi zorlamaya çağırdı.
İsrail, İran şehirlerine yönelik bombardımanlarını arttırırken, İran da şimdiye kadar gerçekleştirdiği en başarılı misilleme füze saldırılarından biriyle İsrail hava savunmasını delebildiğini kanıtladı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Araqchi, X paylaşımında, “Eğer Başkan Trump diplomasi konusunda samimiyse ve bu savaşı durdurmakla ilgileniyorsa, bundan sonraki adımların sonuçları olacaktır” dedi.
“İsrail saldırganlığını durdurmalı ve bize karşı askeri saldırganlık tamamen durmadığı sürece, yanıtlarımız devam edecektir. Netanyahu gibi birini susturmak için Washington’dan tek bir telefon görüşmesi yeterli.”
Kaynaklar Reuters’a Tahran’ın Katar, Suudi Arabistan ve Umman’dan ABD Başkanı Donald Trump’a İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu üzerindeki nüfuzunu kullanması ve derhal ateşkes için baskı yapması yönünde baskı yapmasını istediğini söyledi. İki İranlı ve üç bölgesel kaynak, karşılığında İran’ın nükleer müzakerelerde esneklik göstereceğini söyledi.
Kaynak: Mira Haber