ABD’de güç savaşları zirve yaptı: Trump ve Musk arasında ipler gerildi!
ABD Başkanı Donald Trump ile dünyanın en zengin insanı Elon Musk arasında yaşanan sert polemik, ülke siyasetinde eşi benzeri görülmemiş bir güç mücadelesine dönüştü. Vergi yasası üzerinden başlayan tartışma, sosyal medya üzerinden karşılıklı suçlamalara, tehditlere ve ekonomik yansımalara sahne oldu.
Gerilimin fitilini ateşleyen gelişme, Trump yönetiminin Kongre’ye sunduğu vergi reformu oldu. Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, söz konusu yasa tasarısını “iğrenç bir rezalet” olarak nitelendirdi. Musk, yasa ile birlikte ABD’nin borç yükünün katlanacağını ve doların değer kaybının hızlanacağını savundu.
Trump ise bu eleştiriyi kişisel algılamadı; ancak Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile yaptığı görüşmede “Elon’un beni eleştirmesi, yasa tasarısını hedef almasından iyidir” ifadelerini kullandı. Musk ise buna karşılık olarak, sahibi olduğu X platformu üzerinden Trump’ın görevden alınması çağrısı yaptı ve Başkan Yardımcısı JD Vance’in göreve gelmesi gerektiğini savundu.
Musk’tan tehditler: Parti kurarım!
Musk sadece bununla kalmadı. Yeni bir siyasi parti kurabileceğini, ayrıca kendi şirketi SpaceX’in NASA’ya hizmet vermeyi durdurabileceğini söyledi. “Trump benim desteğim olmadan seçimi kazanamazdı” diyerek meydan okuyan Musk, bunun üstüne Trump’ın, skandallarla anılan fuhuş dosyası Epstein ile bağlantılı olabileceğini ima etti. Fakat daha sonrasında bu açıklamasından vazgeçti.
Trump ise Musk’ın çıkışlarının asıl nedeninin vergi yasasının Tesla’nın aldığı devlet desteklerini sonlandırması olduğunu öne sürdü. “Elon’un devlet teşvikleri kesilirse milyarlarca dolar tasarruf sağlanır,” diyen Trump, Musk’a karşı başkanlık yetkilerini kullanabileceğini ima etti.
Borsa çöktü, servet buhar oldu
Bu sözler üzerine Tesla hisseleri %14 düşerken, Bloomberg verilerine göre Musk’ın devasa serveti sadece bir günde 34 milyar dolar eridi. Hisseler ertesi gün toparlansa da, çatlağın derinleştiği aşikâr.
Trump ve Musk, geçmişte ortak çıkarlar doğrultusunda yakın bir ilişki kurmuştu. Ancak bugünkü tablo, teknoloji dünyası ile popülist milliyetçi kesimler arasında derin bir yarılmanın işareti olarak yorumlanıyor. Trump’ın eski başdanışmanı Steve Bannon, Musk’a karşı daha ileri adımlar atılmasını savundu.
Bannon, SpaceX’in kamulaştırılmasını ve Güney Afrika doğumlu olan Musk’ın ABD vatandaşlığının yeniden gözden geçirilmesini önerdi.
Musk: “Ben 40 yıl daha buradayım”
Musk ise geri adım atmadı. Trump’a 2024’teki seçim kampanyasında 250 milyon dolar bağışta bulunduğunu hatırlatarak, siyasi etkisini sürdüreceğini vurguladı.
“Trump’ın 3.5 yılı kaldı, ama ben bu sahnede 40 yıl daha varım.”
Trump’ın geçmişte birçok rakibiyle barıştığı bilinen bir gerçekti. Ancak hiçbirinin arkasında Musk kadar servet, nüfuz ve teknoloji gücü yoktu. Musk, Starlink ile savaş alanlarında, SpaceX ile uzayda, yapay zekâ şirketleriyle geleceğin teknolojisinde söz sahibi. Dahası, Trump ailesiyle ilgili özel bilgilere de sahip.
Bu kavgada Trump devleti, Musk ise sermayeyi ve teknolojiyi arkasına aldı. ABD’nin iç çatışması sadece iç siyaseti değil, dünya dengelerini de sarsabilir. Uzmanlar, kavganın büyümesi halinde Amerikan devlet mekanizmasının Musk’a karşı harekete geçebileceğini, ancak Musk’ın da siyasi ve ekonomik alanlarda ciddi bir direnç kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor.
Kaynak: Mira Haber