image 2025 05 25 16 33 17

Kiev alarmda: Rusya, en büyük taarruzunu yaptı!

Rus ordusu, Ukrayna’nın çeşitli kentlerine, aralarında başkent Kiev’in de bulunduğu bölgeleri hedef alarak şimdiye kadarki en büyük hava saldırısını gerçekleştirdi

Belirlemelere göre gece boyunca 298 insansız hava aracı ve 69 füze fırlatıldı; en az 12 kişi yaşamını yitirdi, 60’tan fazlası yaralandı. Kurbanlar arasında Zhytomyr bölgesinde hayatını kaybeden üç çocuk da vardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bu saldırının ardından Amerika Birleşik Devletleri’ne ve uluslararası topluma sessiz kalmamaları çağrısında bulundu. Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, “Amerika’nın ve dünyanın sessizliği, Putin’i daha da cesaretlendiriyor,” diyerek tepkisini dile getirdi. Zelenskiy, her Rus saldırısının yeni yaptırımlar için yeterli sebep olduğunu vurguladı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, saldırıların büyük bir bölümünün engellendiğini belirtti: 266 drone ve 45 füze imha edildi. Ancak Harkiv, Mykolaiv ve Ternopil gibi pek çok şehirde ağır hasar meydana geldi.

Kiev’in askeri yetkilisi Tymur Tkachenko, başkentte 11 kişinin yaralandığını açıkladı. Kiev çevresindeki bölgelerde ise dört kişi hayatını kaybetti. Bu, son iki gün içinde gerçekleşen ikinci büyük saldırıydı.

Kharkiv Belediye Başkanı, üç ayrı bölgenin drone saldırısıyla sarsıldığını, binaların camlarının patladığını ve üç kişinin yaralandığını söyledi. Mykolaiv’de bir apartmana isabet eden saldırı sonucu 77 yaşındaki bir adam öldü, beş kişi de yaralandı. Khmelnytskyi bölgesindeyse dört can kaybı daha yaşandı.

Ateşkes ilerlemeleri başa mı dönüyor?

Ukrayna ve Avrupalı müttefikleri, savaşın üçüncü yılında, müzakerelerin başlaması için 30 günlük bir ateşkes önerisinde bulunmuştu. Ancak hafta başında ABD Başkanı Donald Trump’ın Moskova’ya yeni yaptırımlar uygulamayı reddetmesi, bu çabaları sekteye uğrattı.

Bu saldırının hemen ardından, Ukrayna ile Rusya arasında yürütülen 1000’er kişilik esir değişiminin son günü başladı. Ancak böylesi bir ortamda barış ihtimali her geçen gün daha da uzaklaşıyor.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, kendi topraklarında 95 Ukrayna dronunu düşürdüklerini iddia etti. Moskova Belediye Başkanı da 12 insansız hava aracının başkente yaklaşmadan imha edildiğini açıkladı.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın