İsrail’e karşı en yüksek ses kampüsten yükseliyor!

İsrail’in ABD destekli yürüttüğü soykırım savaşı, üniversite gençliğinin öfkesini taşırdı. Aylardır devam eden protestolar bir adım öteye taşındı, kampüsler Gazze’ye destek kamplarına dönüştü. 

Geçen hafta Columbia Üniversitesi öğrencilerinin fitilini ateşlediği ‘İsrail terörü’ öfkesi diğer üniversitelere de sıçradı. Öğrenciler, üniversitenin soykırımcı İsrail şirketlerine yaptığı yatırımlara son vermesi talebiyle kampüse çadır kurarak eylemleri ‘Gazze’ye destek kampına’ dönüştürdü. 

ABD’nin ardında, Avustralya, Fransa, Mısır gibi birçok ülkede üniversite öğrencileri Gazze ile dayanışma amacıyla kampüs eylemlerine başladı.

Terör devleti İsrail’e silah sağlayan şirketler için boykot çağrısı yapan öğrenciler, İsrail’in Gazze halkına uyguladığı acımasız saldırıların durdurulmasını ve ateşkes çağrılarına cevap verilmesini istiyor.

ABD’de protestoların yaygınlaştığı üniversitelerde, öğrencilere güç uygulayan ve gözaltına alan otomatik silahlı, iri cüsseli polisler dünya basınının gündemine oturmuş durumda. İsrail lobisinin baskılarıyla polisi kampüse çağıran okul yönetimleri, disiplin cezalarıyla eylemcileri yıldırma politikası izliyor.

FİTİLİN ATEŞLENDİĞİ COLUMBİA ÜNIVERSİTESİ’NDE İSTİFA ÇAĞRISI

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, talimat üzere olduğu anlaşılan bir ziyaretle eylemlerin fitilinin ateşlendiği Columbia Üniversitesi’ne gitti. Protestoları terörist başı Netenyahu’nun ağzıyla “antisemitik” bulan Johnson, eylemlerin durmaması halinde rektör Nemat Minouche Shafik’e istifa çağrısında bulundu.

Daha da ileri giderek Ulusal Muhafızların kampüse girip kontrolü ele almasından bahseden Johnson, öğrenciler tarafından yuhalandı.

Columbia Üniversitesindeki Yahudi öğrenciler ise Johnson’ı yalanlayarak, Filistin yanlısı protestoların kendileri için antisemitik bir tehdit oluşturmadığını savundu.

TEXAS: Protestocuların yeri hapishane!

Texas polisinin, Filistin’e için eylem yapan Texas Üniversitesi öğrencilerine yönelik sert müdahalesi dünya basınının gündemine oturdu.

İsrail karşıtı gösteriye katılan 200 kadar öğrenci, polisin dağılın uyarısına uymadığı gerekçesiyle çembere alındı. Polis, grubu yönlendirdiğini iddia ettiği 34 kişiyi karga tulumba gözaltına alırken, atlı birliklerin de dahil olduğu polisle öğrenciler arasında arbede yaşandı. Öğrenciler gözaltılara karşı da slogan attı. 

Texas Valisi Greg Abbott protestocu öğrencilerle ilgili çok sert bir açıklama yaptı:

“Bu protestocuların yeri hapishane. Texas’ta antisemitizme müsamaha gösterilmeyecektir, nokta. Texas’taki herhangi bir üniversitede nefret dolu, Yahudi karşıtı protestolara katılan öğrenciler okuldan atılmalıdır.” 

Protestolar kelebek etkisiyle  yayıldı 

Washington’a yarım saatlik mesafede bulunan Maryland Üniversitesi, Güney California Üniversitesi, California Berkeley Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi, Brown Üniversitesi’nde de öğrenciler İsrail vahşetini protesto etti ve üniversitelerin İsrail’le işbirliği yapan firmalarla ilişkilerini kesmesini istedi.

AVUSTRALYA’DAKİ SYDNEY ÜNİVERSİTESİ

Avustralya’da Sydney Üniversitesi öğrencileri kampüse kurdukları çadırlara “Nehirden Denize”, “Silah üreticileriyle ilişkileri kesin”, “Özgür Filistin” ve “İlk Columbia sırada USYD (University of Sydney)” yazdı.

Avustralyalı Senatör David Shoebridge’in de destek verdiği protestoda, yüzlerce öğrenci üniversitenin, “İsrail üniversiteleri ve silah üreticileriyle bağlarını kesmesini” istedi.

MACRON İSTEMESE DE!

Fransa’nın en prestijli okullarından Sciences Po’da Okulun bahçesinde çadır kuran öğrenciler, “(Fransa Cumhurbaşkanı) Macron istemese de Filistin’in onuru ve öldürülenler için biz buradayız” sloganları attı.

Öğrenciler ayrıca “Gazze’de Üniversite Kalmadı” yazılı afiş taşıdılar. 

MISIR’DA KAHİRE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ

Mısır’daki Kahire Amerikan Üniversitesinde öğrenciler, üniversite yönetimini İsrail destekçisi Hewlett Packard ve AXA sigorta gibi şirketleri boykota ve bu şirketlerle yapılan anlaşmaları feshetmeye çağırdı. Öğrenciler, “Paramız nereye gidiyor? Kahire Amerikan Üniversitesi soykırımı finanse ediyor!” yazılı pankartlar taşıdı.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, ABD’DE İSRAİL’İ PROTESTO EDEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE UYGULANAN ŞİDDETİ KINADI

İstanbul Üniversitesi, ABD’de İsrail vahşetini protesto eden öğrencilerin polis tarafından orantısız güçle göz altına alınmasını kınadı.

Üniversitenin sosyal medya hesabında “Sessiz Kalmak Ortak Olmaktır” başlıklı bir açıklama paylaşıldı.

Dünyanın gözü önünde sergilenen soykırım zulmüne karşı dünyanın vicdanının Filistin’in yanında yer aldığının altının çizildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ancak ne yazık ki kendisini ‘insan hakları ve demokrasi’ beşiği olarak gören kimi ülkelerde soykırıma karşı yükselen her sesin baskılandığı görülmektedir. ABD’de başta Harvard, Columbia, Yale ve New York üniversiteleri, ateşkes çağrıları yapan protestoları engellemeye çalışmaktadır. Bununla da kalmayıp insanlık onurunun ortak sesini yükselten öğrencileri tehdit ve baskıyla susturmaya çalışmaktadırlar. ‘Demokrasi ve ifade özgürlüğü’ kavramlarını tekeline alıp diğer ülkelerin başında ‘Demokles’in kılıcı’ gibi tutanların söz konusu Gazze ve Filistin olunca takındıkları bu tavır gerçekleri açıkça ortaya koymaktadır.”

İlginizi Çekebilir

Images 37

ABD İsrail’e silah desteğini kesiyor mu?

İki İsrailli yetkilinin verdiği bilgiye göre, Biden yönetimi geçen hafta İsrail’e ABD yapımı mühimmat sevkiyatını …

ABD’li senatörden öğrenci protestolarına tam destek

Bağımsız Senatör Bernie Sanders, ABD genelinde üniversitelerde yayılan Gazze’ye destek eylemlerini düzenleyen öğrencilere destek açıklaması …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir