şş copy

IŞİD’den yeni hamle: Yabancı savaşçılara “Cevlani’yi terk et” çağrısı

IŞİD, Cevlani’yi yeniden hedef aldı

IŞİD’e bağlı Naba gazetesinde yayımlanan bir yazıda, Heyet Tahriru’ş-Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Cevlani’ye yönelik sert eleştiriler yer aldı. Yazıda, Cevlani’nin Batılı ülkelerle kurduğu ilişkiler ve bu çerçevede izlediği siyasi çizgi ele alındı.

şş

Yazıya göre, Cevlani’nin ABD ve müttefiklerinden siyasi meşruiyet elde etmeye çalıştığı, bunun da İslam, şeriat ve cihad ilkeleriyle çeliştiği iddia edildi. Özellikle, ABD eski Başkanı Donald Trump ile yapılan bir görüşme, “İslam düşmanlarına boyun eğme” şeklinde yorumlandı.

Naba’da yer alan değerlendirmelerde, ABD, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerin Cevlani’yi Suriye’de Beşşar Esed sonrası dönemde lider adayı olarak gördüğü ileri sürüldü. Eleştirilerde, bu yaklaşımın İran’ın bölgedeki etkisinin azalmasıyla birlikte şekillendiği ifade edildi.

Makalede ayrıca, Cevlani’nin uluslararası meşruiyet arayışı doğrultusunda İsrail’e yakınlaştığı ve yabancı savaşçıların sınır dışı edilmesine yönelik bir tutum benimsediği iddialarına yer verildi.

Yazının sonunda, HTŞ’den rahatsızlık duyan yabancı savaşçılar, IŞİD saflarına katılmaya ve “gerçek cihadı” sürdürmeye çağrıldı. Bu çağrı, örgütler arasındaki ideolojik ayrışmanın sürdüğüne işaret ediyor.

Kaynak: Mira Haber 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir