image 2025 04 26 17 53 30

Hamas’tan net mesaj: “Ateşkese varız, silah bırakmaya asla!”

Hamas, İsrail ile Gazze’de yıllar sürecek bir ateşkese açık olduklarını ancak silah bırakmayı kabul etmediklerini açıkladı

Cumartesi günü Kahire’de arabulucularla yapılan ateşkes görüşmelerinde konuşan Hamas yetkilileri, bu yönde ilk net mesajı verdi. Görüşmelere yakın kaynaklardan yapılan açıklamada, Hamas’ın sunduğu teklif için arabuluculardan destek toplamayı hedeflediğini belirtti.

Buna göre Hamas, savaşın sona ermesi, Gazze’nin yeniden inşasına izin verilmesi, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin serbest bırakılması ve tüm rehinelerin salıverilmesi karşılığında beş ila yedi yıllık bir ateşkese sıcak bakıyor.

Hamas liderliğinin medya danışmanı Tahir el-Nunu, “Ateşkes fikrine ya da süresine karşı değiliz. Müzakereler çerçevesinde her ciddi öneriyi tartışmaya açığız. Amacımız savaşın sona ermesi,” diyerek örgütün uzun vadeli bir ateşkese kapı araladığını söyledi.

Ancak el-Nunu, İsrail’in temel taleplerinden biri olan Hamas’ın silahsızlanması şartını kesin bir dille reddederek “Direnişin silahı bizim için pazarlık konusu değildir. İşgal devam ettiği sürece silahlarımız elimizde kalacaktır,” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Sharren Haskel, Hamas’ın yeni teklifine temkinli yaklaşarak, işgalci İsrail’in temel talepleri karşılanmadıkça bir ilerleme beklemediklerini belirtti. Haskel, geçtiğimiz Salı günü işgal altındaki Kudüs’te yaptığı açıklamada, “Hamas kalan 59 rehineyi serbest bırakıp silahlarını teslim ederse savaş yarın sona erer,” dedi.

Katil İsrail, Ocak ayında sağlanan geçici ateşkesin çökmesinin ardından 18 Mart’ta Gazze’ye yönelik saldırılarına yeniden başladı. O günden bu yana binlerce kişi kadın, çocuk, yaşlı demeden katledildi.

İsrail, Gazze’ye insani yardımı engellerken, on binlerce kişinin yerinden edilmesine ve geniş alanların “güvenlik bölgesi” ilan edilerek ele geçirilmesine yol açtı. Filistin sağlık yetkililerine göre, bu süreçte çoğu sivil olmak üzere 2.000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Savaş, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te Siyonist İsrail’e düzenlediği ve 1.200 işgalcinin öldürüldüğü direniş ile başlamıştı. O tarihten bu yana Gazze’de 51.400’den fazla Filistinli, İsrail saldırılarında yaşamını yitirdi.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın