12:41 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Ebu Musab Abdulvedud kimdir?

El Kaide’nin Kuzey Afrika kolu olan İslami Mağrip El Kaidesi lideri Ebu Musab Abdulvedud, geçtiğimiz Haziran ayında Mali’nin kuzeyinde bir Fransız hava saldırısında katledilmişti.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Fransız kuvvetlerinin 3 Haziran’da Mali’nin kuzeyinde yürüttüğü operasyonda Mağrip El Kaidesi’nin Cezayir asıllı lideri, ‘Ebu Musab Abdülvedud’ künyeli Abdülmelik Drudkal’ı katlettiklerini açıklamıştı.

Ebu Musab Abdulvedud’un kısaca hayatı

Ebu Musab Abdulvedud künyeli Abdülmelik Drudkal 1970 yılında Nisan ayının 20’sinde Cezayir’in kuzeyindeki Belide vilayetine bağlı Zeyan köyünde doğdu.

Mütedeyyin bir ailede yetişen Abdulmelik Drudkal ortaöğretim ve lise öğrenimini 1989 yılında Miftah kasabasında tamamladı. Daha sonra 1989-1993 yılları arasında Buleyde Üniversitesi’nde matematik alanında eğitim görerek lisans diploması aldı.

1994 yılında Said Mağlufi vesilesiyle Cezayir’de faaliyet gösteren Hareketul İslamiyyeti Musellaha (MIA) grubuna katıldı.  Ebu Musab Abdulvedud fenni ilimlerde uzman olduğu için patlayıcı yapmakla görevlendirildi.

1996 yılında Cundul Ahval grubuna bağlı askeri imalathanelerinin emirliğini yaptı. Daha sonra Ketibet’ul Kudus’ün emiri oldu.

2001-2003 yıllarında Cemaatu’s Selefiyye li’d Dave ve’l Kıtal cemaatine bağlı ”Cemaatin Önde Gelenleri Konseyi’nin” üyesi seçildi.

Cemaat içerisinde yükselen Abdulmelik Drudkal 2004’te de cemaat liderinin suikaste uğramasının ardından , bu cemaatin yeni lideri oldu.

2007’de ise El-Kaide’ye katıldıklarını duyuran cemaat, İslami Mağrip El Kaidesi olarak isimlendirildiler. Ülkede savaşa devam eden ve güney kesimlere çekilen bazı gruplar zamanla El Kaide’nin bölgedeki varlığının temelini teşkil edecek İslami Mağrip El Kaidesi (İMEK) grubunu oluşturmuştu.

İMEK’in şekillenmesinde büyük rolü olan ve 27 yıldır sahada olan Ebu Musab Abdulvedud 3 Haziran’da Fransız hava saldırısında katledildi.

Ebu Musab Abdulvedud’un, Fransız hava saldırısında katledilmeden önceki son görüntüsü:

Katledildikten sonraki son görüntüsü:

Kaynak: Mira Haber

DİĞER GELİŞMELER