Ekran görüntüsü 2026 06 23 175659

Çin’e karşı İstanbul’dan yükselen ses: Uygurlar adalet için yürüdü

Uygur diaspora örgütleri koalisyonu, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodun’un Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ile 22 Mayıs’ta gerçekleştirdiği görüşmenin ardından İstanbul’da protesto düzenledi.

Göstericiler, söz konusu görüşmenin kamuoyuna resmi olarak duyurulmamasına dikkat çekerek, bilginin Çin konsolosluğu tarafından paylaşılmasının ardından gündeme gelmesinin Uygur topluluğunda ciddi rahatsızlık oluşturduğunu ifade etti.

photo 2026 06 23 17 31 44

Uygur hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum temsilcileri, Çin’in yurt dışında yerel yönetimlerle kurduğu temasların “izleme ve veri toplama ağına dönüşebileceği” yönünde endişelerini dile getirdi. Bazı temsilciler, bu tür girişimlerin Uygurların kimlik bilgilerinin takip edilmesi ve siyasi baskı mekanizmalarının dışarıya taşınması riskini barındırdığını belirtti.

Doğu Türkistan STK Birliği Küçükçekmece Belediyesi’ne çağrıda bulunarak, Çinli yetkililerle yürütülen temasların yeniden değerlendirilmesini ve benzer görüşmeler konusunda daha şeffaf bir yaklaşım benimsenmesini istedi.

Doğu Türkistan’da Uygur halkına yönelik uzun süredir devam eden uygulamalar, uluslararası insan hakları kuruluşlarının raporlarında da sıkça yer alan ciddi verilerle gündeme geliyor. Bölgedeki kitlesel gözetim sistemleri, kimlik temelli baskılar, dini ve kültürel yaşam üzerindeki kısıtlamalar ile toplama kampları, Uygur toplumuna derin bir endişe ve zulüm ortamı yaşatıyor.

Uygur sivil toplum temsilcileri, uluslararası kamuoyuna çağrı yaparak Uygur halkının kimlik, güvenlik ve temel haklarının korunması için daha güçlü adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Mira Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir