04:51 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Cep telefonunun mucidi duyurdu; “Deri altı telefon” geliyor

Mobil Dünya Kongresi’nde açıklamalarda bulunan Martin Cooper, gelecek yıllarda mevcut akıllı telefonlara veda edebileceğimizi söyledi. Cooper’a göre deri altına yerleştirilen akıllı telefonlar ile iletişim biçimi tamamen değişecek.

Martin Cooper, Motorola şirketinde mühendis olarak çalışırken ilk cep telefonu geliştiren ABD’li mucittir. 1973 yılında ilk cep telefonunu geliştiren Cooper, ürettiği ilk telefonun bir kilodan daha ağır olduğunu söylemiştir. Ayrıca 20 dakikadan fazla batarya performansı sunmayan telefonun elde tutulmasının da oldukça zor olduğuna değinmiştir.

Cep telefonu mucidi, gelecekteki telefonlar hakkında düşüncelerini söylerken alışılmışın dışında bir teknolojiden bahsediyor. Cooper, telefonlarla ilgili yeni gelişmelerin derimizin altında yaşanacağını öngörüyor. İlk telefon görüşmesini 50 yıl önce gerçekleştiren Cooper, gelecekte telefonların şu anki fiziksel faktörlerden sıyrılıp vücudumuzun bir parçası haline geleceğini düşünüyor.

DERİNİN ALTINDA AKILLI TELEFON DENEYİMİ

Cooper, 2023 Mobil Dünya Kongresi’nde CNBC’ye verdiği demeçte, “Gelecek neslin telefonu kulaklarının derisi altına gömülü olacak” dedi. Cooper’a göre bu yeni cihazların şarj edilmesine gerek kalmayacak. Bu düşüncesini ilginç bir iddia üzerine dayandırıyor; şarjı azalan deri altındaki cihazlar gerekli olan az miktardaki gücü insan vücudunun kendisinden çekeceğini söyledi. Sözlerine devam eden Cooper;

“Vücudumuz mükemmel bir şarj cihazıdır, yemek yediğinizde vücudunuz enerji üretir, değil mi?” dedi.

TELEFONLARIN BİR KAMERAYA VE ANSİKLOPEDİYE DÖNÜŞMESİ HAYALDİ

Teknoloji firmalarının hızlı şarj teknolojileri ile ilgili gece gündüz yaptıkları çalışmalara baktığımızda, Cooper’ın insan enerjisi ile şarj olabilen telefonlar fikri cazip görünüyor.

Cooper, bir zamanlar telefonların “bir kameraya ve ansiklopediye” dönüşeceği hayal bile edilemediğini söyledi. Ayrıca şu anca kullandığımız akıllı telefonların konuşmak için uygun olmadığını ve bu nedenle ileride sözünü ettiği deri altı telefonlara geçişin kaçınılmaz olduğunu düşünüyor. Mevcut telefonların fiziksel özelliğini eleştiren Cooper, esprili bir dil kullanarak konuya değindi;

“Ne zaman bir telefon görüşmesi yapsam ve kulaklığım olmasa, bu düz malzemeyi kavisli başıma dayamak ve kolumu garip bir pozisyonda tutmak zorunda kalıyorum” dedi.

DERİ ALTI TEKNOLOJİSİNDE TANIDIK İSİM: ELON MUSK

İlk olarak 2020 yılında ele alınan Neuralink, 2022 yılında basına açık bir lansmanda Elon Musk tarafından tanıtılmıştı. Her alanda elinin olmasını isteyen Elon Musk, Neuralink teknolojisi ile insan beyniyle bilgisayarları birleştirerek insanları süper zeki yapmak istiyor.

Musk, Neuralink çip teknolojisini gelecek zamanda süper zekanın insanları yok etmemesi için almış oldukları bir önlem olarak görüyor. İnsan beynine yerleştirecekleri Neuralink çipiyle insanların bilgisayarlardan daha iyi düşünebilmesi sağlanacak. Yapım aşamasında olan Neuralink teknolojisine, akıllı telefon mucidi Cooper’ın söylediklerini ele alarak baktığımızda ileride deri altı teknolojilerin hayatımıza girmesinin kaçınılmaz olduğu görülüyor.

DİĞER GELİŞMELER