İçeriğe geç
16 Ekim 2026 | 5 Cemaziyelevvel 1448 Cuma 03:14
Avrupa

Başörtüsünü suç sayan Fransa’ya halktan akım cevabı!

Haber Merkezi 1 dk okuma 52 okunma
Başörtüsünü suç sayan Fransa’ya halktan akım cevabı!

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin kamu alanlarında başörtüsünü yasaklama ve başörtülü kadınlara para cezası kesme önerisi, ülke genelinde büyük tepkiyle karşılandı. Özgürlük ve inanç hakkını hedef aldığı için eleştirilen öneriye karşı Fransız aktivistler “Herkes İçin Başörtüsü” kampanyasını başlattı.

Genellikle başını örtmeyen kadınlar ve erkekler, sosyal medyada başörtüsü takarak çektikleri videoları paylaşırken, bunun bir dini tercih değil; temel hak ve özgürlüklere sahip çıkma eylemi olduğunu vurguladı. Kampanya kısa sürede binlerce kişiye ulaşarak olası yasağa karşı sivil bir direniş sembolüne dönüştü.

Ulusal Birlik’in önerisi, başörtüsünü kamusal alanda suç unsuru haline getirerek kadınların kıyafeti üzerinden cezalandırılmasını öngörüyor. Hukukçular ve insan hakları savunucuları ise bu yaklaşımın din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmadığını, Fransa’nın anayasal ilkeleri ve uluslararası insan hakları yükümlülükleriyle çeliştiğini belirtiyor.

Fransa’da yükselen bu dayanışma hareketi, başörtüsünü ve ayrımcılığı hedef alan politikalara karşı özgürlük çağrısı olarak görülüyor.

Kaynak: Mira Haber

İlginizi Çekebilir

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayımlanmaz.