11:53 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Bangladeş yönetiminin tel örgüleri nedeniyle Arakanlı Müslümanlar yanarak can verdi

Bangladeş yönetiminin Arakan mülteci kamplarına zorla yerleştirdiği tel örgüler, çok sayıda mültecinin yanarak can vermesine sebep oldu.

Bangladeş’in Myanmar sınırında yüz binlerce Arakanlı Müslümanın kaldığı kamplarda 22 Mart’ta büyük bir yangın çıkmıştı. Yangın nedeniyle binlerce kişi evsiz kalırken en az 15 kişi yaşamını yitirmiş, 400 kişi kaybolmuştu.

Yangının ardından Bangladeş yönetiminin bölgeye zorla inşa ettiği tel örgüler ve dikenli teller gündeme geldi.

Yönetim, kampların çevresine kilometrelerce uzunlukta tel örgü inşa etmişti. Yangın esnasında birçok Arakanlı Müslüman, tel örgüler sebebiyle kaçma şansı bulamadı. Çok sayıda kişi tel örgülere sıkıştıktan sonra yanarak can verdi.

Kamplarda yaşayan 24 yaşındaki Mucif Han, yangının ardından özellikle kadın ve çocukların tel örgüleri aşmayı başaramadığını ve birçoğunun hayatını kaybettiğini söyledi.

Tel örgüler aynı zamanda yardım için bölgeye gidenlerin kamplara erişmesine de engel oldu.

Bangladeş yönetimi, bölgede Arakanlı mültecilerin hayatını zorlaştırmaya çalışmak ve onları geri dönmeye zorlamakla suçlanıyor. Yönetim kısa bir süre önce mültecileri “Ölüm Adası” olarak nitelenen “Basan Çar” isimli adaya gitmeye zorlamıştı. Bu durum insan hakları gruplarının tepkisini toplamıştı.

Kaynak: Mepa News

DİĞER GELİŞMELER