Malezya Maliye Bakanlığı, zekâtın dini niteliğine aykırı olduğu gerekçesiyle Müslüman olmayanlar için ayrı bir fon oluşturulması teklifini reddetti.
Malezya Maliye Bakanlığı, parlamentoda gündeme gelen “Müslüman olmayan topluluklara yönelik zekât benzeri bir fon” önerisine net bir yanıt vererek, zekâtın İslam hukukunca belirlenmiş bir ibadet olduğunu ve kamu politikası amaçları için yeniden yorumlanamayacağını açıkladı.
Bakanlık, zekâtın yalnızca belirli şartları taşıyan Müslümanlardan alındığını ve İslam hukukunda tanımlanan sekiz sınıfa dağıtıldığını hatırlattı. Paralel bir fon kurulmasının, zekâtın dini çerçevesiyle bağdaşmayacağı vurgulandı.
Açıklamada ayrıca, Malezya’da zekât yönetiminin federal hükümete değil, eyalet düzeyindeki İslami kurumlara ait olduğu kaydedildi. Zekâtın siyasi tartışmalardan ayrı tutulması gerektiği ifade edildi.
Hükümet, parlamentoda sunulan fikirleri değerlendirmeye açık olduğunu belirtse de, zekât sistemini etkileyen herhangi bir değişikliğin kapsamlı bir inceleme gerektirdiğini bildirdi. Malezya yönetimi, sosyal yardım ve refah programlarıyla tüm vatandaşlara din ayrımı gözetmeksizin destek sağlamaya devam edeceğini ifade etti.
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.