İsrail ile Hamas arasında yapılan son esir takası anlaşması kapsamında serbest bırakılıp Mısır’a sürgün edilen Filistinli eski mahkum Mutasım Raddad, serbest bırakıldıktan birkaç ay sonra Perşembe akşamı hayatını kaybetti
Filistin Esirler Komisyonu ile Filistin Esirler Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tulkarem kentinden olan, serbest bırakılmış ve sürgün edilmiş 43 yaşındaki mahkum Mutasım Raddad’ın şehit olduğu duyuruldu.
Raddad’ın işgalci İsrail hapishanelerinde tutulan en ağır hastalardan biri olduğu belirtilen açıklamada, 2006 yılında tutuklandığı günden 2025 Şubat ayında gerçekleşen takasın yedinci aşamasında serbest bırakılana dek “katman katman tıbbi ihmal ve işkenceye maruz kaldığı” ifade edildi. O aşamada onlarca ağır hasta mahkumla birlikte Mısır’a sürgün edilmişti.
Açıklamaya göre, özellikle son aylarında Raddad’a yönelik muamele adeta bir infazdı. Ramla Hapishanesi’ndeki klinikten alınıp Ofer Hapishanesi’ne gönderildi. Orada en temel insani koşullardan bile yoksun bir hücreye konuldu ve sağlık durumu hızla kötüleşti.
Ölümünden kısa süre önce yazdığı mesaj ise yaşadıklarının özeti gibiydi: “İçimde bir his var, sanki sıradaki şehit benim.”
Filistin Esirler Derneği’nin verilerine göre, Raddad uzun süredir bağırsak iltihabı (kolit), yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği gibi ciddi kronik hastalıklarla mücadele ediyordu.
Filistinli insan hakları kuruluşları ise yıllardır İsrail hapishanelerindeki sistematik ihlalleri, özellikle kronik hasta mahkumlara uygulanan tıbbi ihmal, fiziksel ve psikolojik işkence, tedaviye erişimin engellenmesi gibi uygulamaları belgeleyip dünyaya duyuruyor.
Fakat İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, tam aksine Filistinli mahkumlara yönelik sert uygulamalarıyla sık sık övünüyor. Doğrudan mahkumlara kötü muameleyi yönettiği, hatta infaz çağrıları yaptığı daha önce birçok kez gündem olmuştu.
19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının ilk aşamasında, İsrail Gazze’de tutulan İsrailli rehinelere karşılık, yüzlerce Filistinli mahkumu serbest bırakmıştı. Bu esirlerin çoğu, İsrail tarafından Gazze’deki kara işgali sırasında rastgele şekilde tutuklanan sivillerdi.
Şu an itibarıyla İsrail hapishanelerinde yaklaşık 9.900 Filistinli tutuluyor. Bunlar arasında 400’e yakın çocuk ve 29 kadın bulunuyor. Bu sayıya, özellikle Gazze’den zorla alıkonulan ve “zorla kaybedilen” binlerce kişi dahil değil.
Kaynak: Mira Haber