yabancilar turkiye nin adini degistirdi eskiden pazar olarak goruyorlardi 01
yabancilar turkiye nin adini degistirdi eskiden pazar olarak goruyorlardi 01

Yabancılar Türkiye’nin adını değiştirdi!

Savunma sanayii ve teknoloji alanında yeni projeleri bir bir hayata geçiren Türkiye, artık yabancılar tarafından ‘teknoloji ülkesi’ olarak adlandırılmaya başlandı.

Savunma sanayi ve teknolojide yerli ve milli üretim seferberliği başlatan Türkiye, Kızılelma insansız savaş uçağının ardından geçtiğimiz hafta TCG Anadolu’yu Deniz Kuvvetleri’ne teslim ederken; Milli Muharip Uçak (MMU) 5. nesil savaş uçağı ve HÜRJET jet eğitim ve hafif taarruz uçağı taksi yaptı. Yeni ANKA-3 insansız savaş uçağının ise prototipi sergilendi.

HEM SAVUNMAYA HEM EKONOMİYE KATKI
Türkiye’nin 2002 yılında sadece yüzde 20’si yerli ve milli olan savunma sanayii 2023 yılında yüzde 80’lere kadar ulaştı. Savunma sanayiinin bütçesi 75 milyar doları bulurken toplam proje sayısı ile 750’lerin üzerine çıktı. Karada, havada ve denizde Türkiye’nin gururu olan projeler hem dosta güven düşmana korku verirken, diğer bir yandan teknolojik atılımların kapısını araladı ve ekonomiye de büyük katkı sağladı.

Öte yandan teknoloji ve savunmada büyük bir sinerji ile üretilen projeler ‘bağımsızlık’ için büyük rol oynarken, Türkiye’ye karşı uygulanan türlü türlü ambargoların bertaraf edilmesini sağladı.

ÇİFT KOLDAN UZAY ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Tüm bunların yanında Türkiye, teknolojide hedefini uzaya kadar yükseltti. Bu alanda atılacak adımlar için Türkiye Uzay Ajansı (TUA) kurulurken, diğer bir yandan Selçuk Bayraktar Fergani uzay girişimini kurdu. TUA, ilk Türk Astronotu uzaya göndermek için çalışmalarını sürdürüyor. TUA’nın 2028 yılı içi AY’a yumuşak iniş planı varken, Bayraktar’ın ise ‘SPACE TUG’ üzerinde çalıştığı biliniyor.

İTHALATÇI ÜLKEDEN İHRAÇ EDEN ÜLKEYE

Zamanında savunması neredeyse tamamen dışa bağımlı olan Türkiye’nin artık küresel silah ihracatındaki payı, 2018-2022 yılları arasında yaşanan artış sayesinde ilk kez yüzde 1’in üzerine çıktı. Bu artışın sonucunda Türkiye, Dünya genelinde en fazla silah ihracatı yapan 12’nci ülke oldu. Kısacası artık geliştirdiği yüksek teknoloji ürünü İHA ve SİHA’ların yanı sıra füze ve silahları ihraç eden Türkiye, bu alanda küresel bir oyuncu oldu.
Ayrıca Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI), yayınladığı 2022 yılı Küresel Silah İhracatı Raporu’nda dikkat çeken bir nokta ise Türkiye’nin silah ithalatındaki düşüş. Türkiye, 2013-17 yılları arasında ABD’den en çok silah alan 7’inci ülkeyken, 2018-22 döneminde 27’inci ülke durumuna geldi.

TÜRKİYE ‘TEKNOLOJİ’ ÜLKESİ OLDU

MMU, HÜRJET, KIZILELMA, ANKA-3 ve TOGG’da gibi birbirinden gelişmiş teknolojileri bünyesinde barındıran projeler sonrası yabancılar Türkiye’yi artık ‘teknoloji ülkesi’ olarak adlandırmaya başladı.

Merkezi ABD’de bulunan askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan ve dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen “Defense News Top 100″de 3 Türk şirketi yer alıyor. Listede, ASELSAN 49’uncu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) 67’nci ve ROKETSAN da 86’ncı sırada bulunuyor.

İlginizi Çekebilir

Ali Erbaş’ın Arapçası yok mu: “Türkçe olarak şey yapabilirseniz..”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyareti esnasında kendisine eşlik eden heyetin içinde olan Diyanet İşleri Başkanı Ali …

Cübbeli’den cenaze öncesi alelacele ‘yeni emir’ hamlesi

İsmailağa Cemaatinin lideri Hasan Efendi’nin dün vefat etmesinin ardından Cübbeli Ahmet hızlıca harekete geçti ve …