Özgür Özel: Arapça tabelaya karışmayın, halk incinir

CHP genel başkanı Özgür Özel, katıldığı Habertürk canlı yayınında Suriyeli mülteciler ve Arapça tabelalarla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı: Arapça ve sığınmacı düşmanı değiliz, nikah kıymamakla Suriyelileri gönderemezsiniz

Özgür Özel, CHP’li belediyelerin Arapça tabelaları sökmesiyle ilgili sorulan soruyu cevaplarken konunun Arapça ve sığınmacı düşmanlığına dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi:

 “Ben belediye başkanlarımı da uyardım. Etkileşim alacağım diye artık Arapça tabelalara karışmayın. Arapça Kur’an dilidir, halk incinir.” 

Nikah kıymamakla Suriyelileri gönderemezsiniz 

Seçim sonrası CHP’ye geçen Afyon Belediyesi’nin 400tl olan nikah kıyma ücretini sığınmacılar için 10 bin TL’ye çıkartması konusunda Özel “Suriyeli meselesi yerel yöneticilerin çözebileceği bir mesele değil. Nikah kıymamakla Suriyelileri memleketlerine yollayamazsınız” dedi.

Konuyla ilgili tartışmalar sürerken Özel bugün Manisa’da yeni bir açıklama  yaparak Türkiye’de yaşayan 6 milyona yakın vatandaşın ana dilinin Arapça olduğunu söyledi.

Özel, “Belediye başkanları toplantısında da aynısı söyledim. Bir kere ilgili yasal düzenleme çerçevesinde yabancı dilde tabelalar için düzenleme var. İstismar edilen kısım şu; Arapça bir yazıyı kanuna uygun yazışmalar, ihtarlar yapıp ilgilisine sökmek için süre vermeden ya da sökmüyorsa belediyenin ilgili birimiyle yapmadan, belediye başkanının kendi eliyle yapması fazladan bir popülizmdir.” dedi.

“Bu ülkede 6 milyona yakın vatandaşımızın ana dili Arapçadır. Arapçaya yapılan hürmetsizlik o kişilere yapılan hürmetsizlik olarak algılanıyor. Ayrıca Arapça Kuran dilidir. Televizyon izleyen bir vatandaş eğer Arapça bilmiyorsa bir CHP’li başkanın kendi elleriyle yırttığı metni Kur’an’la özdeşleştirip bilinçaltında partimizle ilgili olumsuz bir duyguya kapılabilir diye uyardım. Arapçaya da diğer yabancı dillere de kanunlara aynı muamele yapılmalıdır.”

“Türkiye’de yaşayan sığınmacıları düşman olarak görmüyoruz”

Özel, “Bu ülkede düşmanlara istenmeyen fotoğraflar vermemeliyiz. Biz sığınmacı düşmanı değiliz. Suriye’de barış dünyada barış olsun. Herkes evine dönsün. Bizim belediye başkanlarımız çiğ popülizmin aktörleri olmayacaktır. Bir kez daha tüm siyasileri ‘Arap’ kelimesini küfür gibi kullanmaktan men ediyorum. Etrafımızda milyonlarca Arap komşumuz var.” ifadelerini kullandı.

Bir Cevap Yazın