Trump'ın kınanma korkusu ile sildiği videosu gündem oldu!

Trump’ın kınanma korkusu ile sildiği videosu gündem oldu!

Cumhuriyetçi Parti’nin ABD başkan adayı Donald Trump’ın hesabı, rakibi Başkan Joe Biden’ın kınamasına yol açan videosunun ortaya çıkmasının ardından Salı günü bir sosyal ağ sitesinde silindi

 

Trump'ın kınanma korkusu ile sildiği videosu gündem oldu!

Trump kampanyası, dikkatsiz bir çalışanı, Trump başkanlığını kazandıktan sonra ABD için hayali haber manşetlerini gösteren ve genellikle Nazi Almanyası ile ilişkilendirilen “Birleşik Reich” ifadesini içeren 30 saniyelik videoyu yeniden yayınlamakla suçladı.

Boston’daki bir bağış toplama etkinliğinde Biden , “Bu , Amerika’nın dilini değil, Adolf Hitler’in dilini kullanan adamla aynı adam ” dedi.

Biden, Trump’ın “Hitler bazı iyi şeyler yaptı” şeklindeki sözlerinin “şaşırtıcı olmadığını” da sözlerine ekledi.

Tartışmalara yol açan video, Pazartesi öğleden sonra Trump’ın “Truth Social” platformundaki hesabında yayınlandı ve akşam saat yedi civarında kaldırıldı.

Varsayımsal gazete manşetleri ortaya çıktığında halk şunu soruyor:

“Donald Trump kazandıktan sonra ne olacak? Amerika için sırada ne var?”

“Ekonomik Refah” ve “Sınırların Kapatılması” gibi manşetlerin ortasında “Birleşik Bir Reich Yaratmak” başlığı yer alıyor.

Başlıkta Nazizm’e doğrudan bir atıf yok, ancak “Reich” kelimesi Nazi Almanyası’nın Üçüncü Reich’ını ifade etmek için kullanılıyor.

Eski gazeteler kullanılarak bestelenen fonlarda Birinci Dünya Savaşı kelimeleri de yer alıyor. Ancak “Birleşik Reich” başlığı, Almanya’nın 1871’deki birleşmesine atıfta bulunuyor gibi görünüyor.

Biden ayrıca Trump’ın 2020 seçimlerindeki yenilgisine hâlâ “takıntılı” olduğunu söyledi. Trump’ın “biraz tedirgin” hale geldiği ifadesini tekrarlayarak, “Bu onu tedirgin etti” diye ekledi.

Trump’ın kampanya yöneticisi Carolyn Levitt yaptığı açıklamada, paylaşımın resmi bir desteği olmadığını ve “Reich”a yapılan göndermenin kasıtsız olduğunu söyledi; 

“Video klibin kampanyayla hiçbir ilgisi yok. Daha ziyade internette dolaşan bir hesap tarafından hazırlanmış ve bu kelimeyi görmediği açıkça belli olan bir çalışan tarafından yeniden yayınlanmıştır.”

Trump, New York’taki duruşmasına katılırken videoyla ilgili sorulara yorum yapmadı.

Trump’a yönelik Nazizm suçlaması, Trump’ın defalarca Biden’ı İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşı ışığında ABD’deki antisemitizmi dizginlemede başarısız olmakla suçlamaya çalıştığı bir zamanda geldi.

Gazze’de yedi ayı aşkın süredir devam eden saldırı, geride onbinlerce şehit, yaralı ve büyük yıkım bıraktı.

Kaynak: Mira Haber 

Bir Cevap Yazın