image 2025 10 15 21 48 00

Trump: “Hamas, hain çeteleri infaz etmekle iyi yapmış”

ABD Başkanı Trump, Gazze’deki güvenlik operasyonunu destekledi: “Çok kötü birkaç çeteyi ortadan kaldırdılar. Doğrusu beni pek rahatsız etmedi.”

Gazze’de ateşkesin ardından düzenin yeniden tesis edilmesi için başlatılan kapsamlı güvenlik operasyonuna ABD Başkanı Donald Trump’tan beklenmeyen bir destek geldi. Trump, Hamas güvenlik güçlerinin “İsrail bağlantılı suç çetelerini ortadan kaldırmasını” övdü; “Bu beni rahatsız etmedi, birkaç kötü çete yok edildi” ifadelerini kullandı.

Gazze İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz hafta ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından, “düzeni ve istikrarı yeniden tesis etme” kampanyası başlattı. Bakanlık açıklamasında, savaşın kaos ortamından yararlanan bazı çetelerin halkın malına el koyduğu, insani yardımları yağmaladığı ve sivillere saldırdığı belirtildi.

Gazze kaynakları, bu çetelerin bir kısmının İsrail ordusu tarafından desteklendiğini açıkladı. Bazı çetelerin, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’na mensup direnişçileri hedef aldığı da rapor edildi.

Gazze Hükümet Medya Ofisi Direktörü İsmail es-Sevabta, ateşkesin ardından 50 ayrı çete noktasının dağıtıldığını ve 70 çete üyesinin silahlarıyla birlikte teslim olduğunu duyurdu. Bakanlık, öldürme olaylarına karışmamış olanlara genel af çağrısı yaptı.

Gazze’deki tüm Filistinli gruplar, İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik kampanyasına ortak bir açıklamayla destek verdi:

“Gazze’deki güvenlik kampanyası tam ulusal mutabakatla yürütülüyor. Halkımızdan güvenlik güçleriyle iş birliği yapmalarını istiyoruz.”

Filistin Kabileler Yüksek Konseyi de Hamas yönetimine tam destek açıklayarak, “Bu çeteler bugün bedel ödemelidir” dedi.

Buna karşın, Ramallah merkezli Filistin Yönetimi ve İnsan Hakları Komisyonu (ICHR) bazı infazları eleştirdi.

Trump’tan da destek

Trump, yerel basına yaptığı açıklamada Hamas’ın operasyonlarını “diğer ülkelerdeki suç temizliğiyle benzer” olarak niteledi:

“Çok kötü birkaç çeteyi ortadan kaldırdılar. Doğrusu beni rahatsız etmedi. Bu normaldir. Diğer ülkelerde de olur.”

Trump’ın sözleri, Batı medyasının Hamas karşıtı söylemine taban tabana zıt olarak yorumlandı.

Tartışmaların odağındaki en çarpıcı detay ise Haziran ayında ortaya çıkmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaş döneminde Gazze’deki bazı grupları Hamas’a karşı kullanmak üzere silahlandırdıklarını itiraf etmişti.

Bu çeteler, İsrail hava desteğiyle hareket ederek direnişçileri hedef almış; bölgede iç kaos çıkarmıştı.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın