ABD Başkanı Donald Trump, Nil Nehri üzerinden tırmanan Mısır-Etiyopya gerilimine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu
İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Trump, Etiyopya’nın inşa ettiği dev barajın Nil’in doğal akışını bozduğunu açıkça dile getirdi.
Trump, “Mısır ve Etiyopya üzerinde çalışıyoruz. Bir baraj inşa edildi ve su artık olması gerektiği gibi akmıyor” ifadelerini kullanarak, krizin merkezindeki Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) projesini işaret etti.
ABD Başkanı, Nil’in Mısır için taşıdığı hayati öneme vurgu yaparak, “Mısır’ı düşündüğümde Nil’i ve içinde su olan Nil’i düşünüyorum” sözleriyle, su meselesinin Kahire açısından varoluşsal bir tehdit haline geldiğini söyledi.
Nil krizi
Etiyopya’nın Mavi Nil üzerinde inşa ettiği dev hidroelektrik baraj, yıllardır Mısır ve Sudan’ın tepkisine neden oluyor. Kahire yönetimi, barajın doldurulması ve işletilmesi sürecinde Nil’den bırakılan su miktarının azaldığını, bunun tarım, içme suyu ve enerji açısından ülkeyi felakete sürükleyebileceğini savunuyor.
Trump’ın açıklamaları, Washington’un yeniden arabuluculuk rolüne soyunabileceği şeklinde yorumlandı. Bazı kaynaklara göre Mısır ve Sudan cephesi bu girişimi memnuniyetle karşılarken, Etiyopya ise barajın kimseye zarar vermediğini iddia etmeyi sürdürüyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.