thumbs b c 5e817b9bba3d2f85ae73258e77ede425

Suriye aksanı kimlikleri ele verdi: Irak’ta sahtecilik zinciri

Irak’ta Suriyelilere Yasadışı Kimlik ve Pasaport Skandalı

Irak’ın Anbar iline bağlı El-Kaim ilçesinde, Suriyelilere yasa dışı yollarla kimlik kartı ve pasaport verilmesiyle ilgili skandal ülke gündemini sarsıyor.

Olay, Iraklı güvenlik güçlerinin üzerinde Irak belgeleri bulunan fakat Suriye aksanıyla konuşan bir kişiyi durdurmasıyla ortaya çıktı. Yapılan incelemeler, çok sayıda Suriyeliye usulsüz şekilde vatandaşlık belgesi verildiğini açığa çıkardı.

Milletvekili Ala el-Haydari, sahte kimlik düzenlenmesine karışan 11 memur ve görevlinin tutuklandığını doğruladı. Daha önceki raporlar, resmi ikametgâhı olmayan yaklaşık 30 Suriyeliye, güvenlik kontrollerini aşmaları için Irak vatandaşlığı verildiğini ortaya koymuştu. Bazı yetkililerin bu süreci kolaylaştırmak için rüşvet aldığı bildiriliyor.

İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, soruşturmada adı geçen şüphelilerin adliyeye sevk edildiğini ve sahte belgelerin iptal edildiğini duyurdu.

El-Kaim Valisi Turki Muhammed Halef, ilçenin Suriye sınırındaki konumu sebebiyle Iraklılar ve Suriyeliler arasında tarihî evlilik ve akrabalık bağlarının bulunduğunu hatırlattı. Bu bağların, 2006’da hükümetin “Irak kökenini ispat eden herkese vatandaşlık hakkı tanıma” kararının dayanaklarından biri olduğunu söyledi.

Bir Cevap Yazın