20260610 185046

Savaşın yeni hedefi su mu? ABD saldırısı binlerce kişiyi susuz bıraktı

ABD, dün gece İran’ın Hürmüzgan eyaletinin Sirik ilçesine düzenlediği saldırılarda içme suyu depolama tesislerini bombaladı

İran devlet medyası, ABD’nin İran’a yönelik son saldırılarında ülkenin güneyindeki Hürmüzgan eyaletine bağlı Sirik kentinde bulunan iki önemli su rezervuarının vurulduğunu ve saldırı sonucu yaklaşık 20 bin kişinin güvenli içme suyuna erişimini kaybettiğini duyurdu.

Yetkililerin aktardığı bilgilere göre, saldırılarda hedef alınan su depoları kullanılamaz hale gelirken, bölgedeki su dağıtım altyapısında ciddi hasar meydana geldi. Özellikle yaz aylarının en sıcak döneminin yaşandığı bölgede sıcaklıkların 45 ila 50 derece arasında seyretmesi, ortaya çıkan insani krizin boyutunu daha da artırdı.

İranlı yetkililer, su rezervuarlarının devre dışı kalmasının ardından çok sayıda köy ve yerleşim biriminin temiz içme suyundan mahrum kaldığını belirtti. Yapılan açıklamalarda, “Bu saldırının ardından bölgedeki 20 bin kişi güvenli içme suyuna erişimini kaybetti. Sıcaklıkların 45 ila 50 derece arasında değişmesiyle yerel halk için koşullar son derece zor ve kritik bir hale geldi” ifadelerine yer verildi.

Bölgedeki su şebekesinin büyük ölçüde zarar gördüğünü aktaran yetkililer, vurulan rezervuarların kısa vadede telafi edilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Açıklamada, “Bu rezervuarların tahrip edilmesi, bölgenin su tedarik şebekesi için büyük sorun yarattı. Hasar gören rezervuarların yerini dolduracak yeterli yeraltı suyu kaynağı bulunmuyor” denildi.

Sirik ve çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayan binlerce kişinin günlük su ihtiyacının karşılanabilmesi için acil önlemler alınmaya çalışılırken, yerel yönetimlerin tankerlerle su sevkiyatı ve alternatif kaynakların devreye alınması üzerinde çalıştığı bildirildi. Ancak mevcut koşullar nedeniyle su temininin yetersiz kaldığı ve bölgedeki vatandaşların ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar, aşırı sıcakların etkili olduğu bir dönemde içme suyu altyapısının hedef alınmasının halk sağlığı açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan kişiler için susuzluk riskinin daha yüksek olduğu belirtilirken, bölgede olası sağlık sorunlarına karşı da alarm durumuna geçildiği kaydedildi.

İran makamları, saldırının ardından etkilenen köyler ve yerleşim birimleri için alternatif su kaynakları oluşturma çalışmalarının sürdüğünü açıklarken, zarar gören tesislerin yeniden faaliyete geçirilmesi için teknik ekiplerin bölgede incelemelerine devam ettiği bildirildi. Ancak mevcut tablo, binlerce kişinin önümüzdeki günlerde de temiz ve güvenli içme suyuna erişim konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabileceğine işaret ediyor.

Kaynak: Mira Haber 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir