İran’ın devrik şahının sürgündeki oğlu Rıza Pehlevi, ABD Başkanı Donald Trump’a doğrudan seslenerek İran’daki protestolara müdahil olması çağrısında bulundu
Sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı yeni mesajda Pehlevi, Trump’tan “acil, gecikmeye tahammülü olmayan” bir destek talep ettiğini duyurdu.
Trump’a hitaben kaleme aldığı açıklamada Pehlevi, milyonlarca İranlının bir gece önce sokaklara çıktığını, güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullandığını ve protestocuların artık tam bir iletişim ablukasıyla karşı karşıya olduğunu ileri sürdü. İnternetin ve sabit hatların tamamen kesildiğini belirten Pehlevi, ülkenin karartmaya alındığını savundu.
“İnsanları özgürlükleri için sokaklara çıkmaya çağırdım; güvenlik güçlerini sayı üstünlüğüyle etkisiz bırakmalarını istedim,” diyen Pehlevi, çağrısının karşılık bulduğunu ve bunun bir gece önce yaşandığını iddia etti.
Sürgündeki eski veliaht, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in protestocuları sert bir bastırmayla tehdit ettiğini, iletişim kesintisinin ise göstericilere zarar vermek için bilinçli olarak kullanıldığını öne sürdü. Pehlevi’ye göre Trump’ın daha önce İran yönetimine yönelik yaptığı sert uyarılar, güvenlik güçlerinin şiddetini bir ölçüde sınırladı.
Ancak durumun hızla kritik bir noktaya sürüklendiğini belirten Pehlevi, “Zaman aleyhimize işliyor. İnsanlar bir saat içinde yeniden sokaklara çıkacak,” ifadelerini kullandı.
Pehlevi’nin açıklaması:
Sayın Başkan (Trump), bu, dikkatinizi, desteğinizi ve eyleminizi gerektiren acil ve derhal bir çağrıdır. Dün gece milyonlarca cesur İranlının sokaklarda gerçek mermilere karşı koyduğunu gördünüz. Bugün ise sadece kurşunlarla değil, tam bir iletişim kesintisiyle karşı karşıyalar. İnternet yok. Sabit hatlar yok.
Ali Hamaney, suçlu rejiminin halkın eliyle son bulmasından korkarak ve protestocuları destekleme konusundaki güçlü sözünüzün de yardımıyla, sokaklardaki insanları acımasız bir baskıyla tehdit etti. Ve bu kesintiyi, bu genç kahramanları öldürmek için kullanmak istiyor.
Halkı özgürlükleri için savaşmaya ve güvenlik güçlerini sayıca ezmeye çağırdım. Dün gece bunu yaptılar. Bu suçlu rejime yönelik tehdidiniz, rejimin haydutlarını da uzak tuttu. Ancak zaman çok önemli. İnsanlar bir saat içinde tekrar sokaklarda olacak. Sizden yardım istiyorum.
Barış insanı ve sözünün eri olduğunuzu kanıtladınız ve biliyorum. Lütfen İran halkına yardım etmek için müdahale etmeye hazır olun.
Trump’ı “sözüne sadık ve barıştan yana bir lider” olarak niteleyen Pehlevi, ABD başkanından İran halkına destek olmak için “müdahaleye hazır olmasını” istedi.
65 yaşındaki Rıza Pehlevi, Washington DC’de yaşıyor ve uzun süredir İran’daki mevcut yönetimin devrilmesi çağrıları yapıyor. Daha önce yaptığı açıklamalarda, ‘İran İslam Cumhuriyeti’nin çökmesi durumunda geçiş sürecinde rol almaya ve geçici bir yönetimin oluşmasına katkı sunmaya hazır olduğunu dile getirmişti.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.