11:15 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Müslümanların değerini bilmediği bir güç: Medya

Medya’nın toplum ve kitlelere karşı ne denli etkili bir silah olduğunu bir de sahadan aktivist Muhammed Atta’dan dinleyelim…

Milyonlarca dolarlarla kurulan haber kanallarının amacının, insanları dünyada olan gelişmelerden haberdar ederek bilinçlendirme olduğunu düşünmek büyük saflık olur. Büyük medya kartellerinin arkasında kimlerin bulunduğuna baktığımızda, bunun böyle olmadığını daha net görürüz.

Günümüzde savaş yöntemlerinin ana unsuru haline gelmiş bulunan “propaganda” yoluyla kitleler harekete geçirilmekte, savaşlar çıkarılmakta ve Müslümanlar arasına fitne tohumları ekilmekte. Düşmanlarımızın yürüttüğü propaganda teknikleri hakkında bilinçli olmazsak bizi de etkileri altına almaları kaçınılmaz olacaktır.

Burada değinilmek istenen husus, bazı enformasyon amaçlı haber paylaşımlarının Müslümanların maslahatlarına ters olmasıdır. Örneğin cihad sahalarındaki eksiklerin veya Müslüman cemaatlerinin hatalarının paylaşılması; bu bağlamda yeni gelişen olayların amaçsız bir şekilde salt haber olarak sunulmasının zararları faydalarından çok olacaktır. 
-Doğru da olsa-, mücahidlerin bölgelerindeki suikast ve bombalama eylemlerinin görüntüleriyle birlikte sunulması, istenilen kaos ve korku ortamının oluşmasının dışında pek bir şeye yaramayacaktır.

Gruplar arası çatışmaların, analizi yapılmadan bir iç savaş suretinde takdim edilmesi, dışarıdan çok farklı anlaşılmalara neden olacaktır.

Bu, kendi evi ya da mahallesi içerisindeki sorunların dışarıya anlatılması gibidir. Böyle bir davranış, içeriye bir yarar sağlamayacak, düşmanları ise sevindirecektir.

Buna mukabil propaganda silahını çok iyi kullanan düşmanlarımız ise, kendilerini en güzel, en güçlü ve en kusursuz şekilde takdim etmektedir. Zayıf yanlarını ise ya tamamıyla kapatmakta ya da olduğundan farklı şekillerde yansıtmaktadır. Bunun son örneklerinden birisi, ABD eyaletlerinden Florida yangınlarında binlerce hektar arazinin kül olması, birçok köy ve kasabanın yok olması, binlerce ölü ve kayıp insanın haricinde milyarlarca dolar zarar edilmesine rağmen kamuoyunda bunun çok az gündem edilmesidir.

Yine Fransa’da hala devam etmekte olan protestoların ülkeyi felç etmesine ve Avrupa’yı karıştıracak bir boyuta geçmesi beklenmesine rağmen, medyaya yansımasının olduğundan çok küçük çapta olmasıdır.

Toplum mühendisliğine soyunup kitlelere yön verelim demiyorum, sadece yaptığımız haberlerin kime hizmet ettiğine, Müslümanların maslahatlarına mı yoksa zararlarına mı olduğuna dikkat edelim.

Muhammed Atta

 

DİĞER GELİŞMELER