İran’da haftalardır süren ekonomik ve siyasi gerilimin gölgesinde, Pazartesi günü ülke genelinde rejim yanlısı kitlesel gösteriler düzenlendi
Başkent Tahran başta olmak üzere çok sayıda şehirde on binlerce kişi sokaklara çıkarak yönetime açık destek verdi. Devlet medyası mitingleri “ulusal birlik ve direnişin göstergesi” olarak sunarken, uluslararası ajanslar bu gösterileri rejimin gücünü yeniden sahaya sürme hamlesi olarak yorumladı.
El Cezire’nin aktardığına göre Tahran’da on binlerce kişi Enghelab (İnkılab) Meydanı ve çevresinde toplandı. Meşhed, Kum, Kirman, Zahidan, Tebriz ve Bircend gibi kentlerde de eş zamanlı mitingler düzenlendi. Devlet televizyonu, kalabalıkların sabahın erken saatlerinden itibaren meydanları doldurduğunu gösteren görüntüler yayınladı.
Gösterilerde atılan sloganlar da dikkatlerden kaçmadı. Kalabalıklar sık sık ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atarken, pankartlarda “yabancı müdahaleye hayır”, “İran diz çökmeyecek” gibi ifadeler yer aldı. Rejim yanlısı vatandaşlar, ülkede yaşanan hükümet karşıtı protestoların “dış güçler tarafından kışkırtıldığını” savunarak özellikle Washington ve Tel Aviv’i suçladı.
Bu yeni gösteriler, rejimin hem iç kamuoyuna hem de dış dünyaya “kontrol kaybedilmedi” mesajı verme çabasının bir parçası olarak değerlendirildi.
Bununla birlikte muhalif eylemler bazı şehirlerde düşük yoğunlukla sürerken, güvenlik güçleriyle zaman zaman gerginlik yaşandığı bildiriliyor. İnternet erişimindeki kısıtlamalar ve iletişim denetimleri ise devam ediyor.
İran yönetiminin geçmişte olduğu gibi bu süreçte de sokakta güç gösterisi ve medya kontrolü stratejisini devreye soktuğu görülüyor. Nitekim muhalif protestolarda internete ve sabit hatlara büyük kısıtlamalar getirilirken, gösteriler rejime destek için olunca tüm platformlarda yayınlanabiliyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.