herkes wayfair olayini konusuyor internetten cocuk ticareti mi yapiliyor 01
herkes wayfair olayini konusuyor internetten cocuk ticareti mi yapiliyor 01

Herkes Wayfair olayını konuşuyor: İnternetten çocuk ticareti mi yapılıyor?

Geçtiğimiz günlerde ABD’de insan kaçakçılığı konusunda kan donduran bir iddia gündeme geldi.

Mobilya ve ev eşyaları satan e-ticaret şirketi WAYFAIR, akılalmaz bir suçlama ile karşı karşıya kaldı. Twitter ve Reddit platformlarında Wayfair’ın kaçırılan çocukların ticaretini yaptığı iddiası, ABD başta olmak üzere tüm dünyada bomba etkisi yaptı.

Herşey Reddit isimli platformda bir kullanıcının, online alışveriş sitesi olan Wayfair’de fahiş fiyatlara satılan ve garip isimlere sahip ürünlerin insan kaçakçılığı için bir paravan olarak kullanılıp kullanılmadığını sormasıyla başladı.

Ürünlerde fahiş fiyat ve kaybolan çocuk isimleri

İddiaya göre, başka internet satış platformlarında 500 doların altında ücretlendirilen ürünler Wayfair’de fahiş fiyatla etiketlendi. Ancak iddianın tüyler ürperten yanı ise, fahiş fiyatla etiketlenen ürünlere kaybolan bazı çocukların isimlerinin verilmiş olması.

Bu durum “Kaybolan çocuklar Wayfair üzerinden şifreli yöntemlerle satılıyor mu?” sorularını gündeme getirdi.

Tepkiler çığ gibi büyüyor

Wayfair Skandalı’na ilişkin dünyaca ünlü isimler , birçok kuruluş ve kişi tepkilerini sert bir şekilde göstermeye devam ederken skandala ilişkin gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor.

Birçok hesaptan benzer paylaşımlar geldi

Bu olay üzerine birçok farklı hesap, internette araştırma yapıp benzer şekilde kayıp çocuk isimleriyle pahalıya satılan ürünlere rastladıklarını rapor ettiler.

Jonathon Mobley isimli bir Facebook kullanıcısı tarafından paylaşılan gönderide yine fahiş fiyatlı ürünlere dikkat çekilerek bunların çocuk istismarı ve insan kaçakçılığına paravan olarak kullanıldığı iddia edildi. Mobley, paylaşımında olayı fark eder etmez polislerle irtibata geçtiğini ve onların da durumdan haberdar olduğunu belirtti.

Bu paylaşımların ardından işler iyice kızıştı ve Wayfair’in internet sitesinde insan kaçakçılığı için kanıt olarak sunulan görsellerdeki SKU (stok kodu) numaralarının Rusya menşeili arama motoru Yandex’te aratılınca çıkan sonuçların çocuk pornografisiyle alakalı görseller olduğu söylenmeye başladı.

Bazı Twitter kullanıcıları, kısa sürede yarım milyondan fazla tweet atılmasına karşın, Twitter algoritmasının konunun gündem olmasını engellediğini ve ana akım medyada konuyla ilgili hiçbir haber yapılmadığını böylelikle meselenin örtbas edildiğini belirttiler.

Hatta iddialara konu sitedeki bazı mobilya görsellerinde, kitaplık raflarında duran ‘Satanizm’, ‘İllimunati’ gibi içeriklere sahip kitapların bir subliminal mesaj olduğuna dikkat çekildi.

İddialar korkunç ama gerçek mi?

Bu noktaya kadar ortaya atılan tüm iddialar, getirilen delillerin mantıklı olması ve ABD’nin bu konudaki karanlık geçmişi de göz önüne alınınca gayet inanılır seviyede.

Kamuoyu ikiye bölünmüş durumda

İddialar son derece ciddi; bu konuda herkes aynı fikirde. Ancak bir kısım, ”Bir şeyi saklamanın en iyi yolu, onu herkesin görebileceği yere koymaktır.” mantığıyla olayın gerçek olduğunu, diğer bir kısım ise, ‘dark web’ denilen illegal alanlarda yapılagelen organ ticaretinin bile daha pahalı olduğuna dikkat çekerek olayın sadece bir iddiadan ibaret olduğunu düşünüyor.

Markayı itibarsızlaştırmak için dışarıdan yapılan bir saldırı olması, yaklaşmakta olan ABD seçimleri sebebiyle birilerinin adının karalanmaya çalışılması, çocuk isimlerinin daha fazla tıklanma alacağı için verilmiş olması veya canı sıkılan insanların oluşturduğu enteresan bir kurgu olduğu ihtimalleri de sosyal medya yorumlarında sıkça dile getirildi.

Türkiye’ye de sıçramış olabilir mi?

Birçok haber sitesi ve gazetecinin konuyla ilgili yazılarında, Çinli dünya devi Alibaba’nın sahibi olduğu Trendyol sitesinde satılan bazı ürünlerin de benzer şekilde fahiş fiyatlara satıldığına vurgu yapıldı.

290 bin ₺ çocuk kıyafeti, 316 bin ₺ ufak bir halı için fiyat biçilmesi kafaları karıştırdı. Sistemsel bir hata mı yoksa gerçekten ortada büyük bir suç ağının görünür yüzü mü var? Konuyla ilgili site yetkililerinden henüz bir açıklama yapılmadı.

Kim bu Sami Değirmencioğlu?

Wayfair’in ardından Trendyol ile ilgili de benzer bir iddia ortaya atıldı. Trendyol’da Sami Değirmencioğlu adıyla satış yapan bir kullanıcının sıradan çocuk kıyafetlerini fahiş fiyatlarla listelediği görüldü. Wayfair iddiaları üzerine bu durum kullanıcıların dikkatini çekti. Trendyol, söz konusu Sami Demircioğlu isimli satıcının sayfasını kapattı ve ürünleri kaldırdı. Ürünlerin isimleri ise “Ayşıl, Yıldız, Ada” şeklinde isimlendiriliyordu.

TRENDYOL’DAN AÇIKLAMA

İddiaları yalanlayan Trendyol’un açıklaması şöyle:

“Trendyol olarak hassasiyetle yakından takip ettiğimiz sosyal medyadaki iddialara ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek isteriz.

Türkiye’nin Trendyol’u olarak onbinlerce satıcıyı müşterilerimizle buluşturduğumuz pazaryeri modelimizde ürün isimleri, açıklamaları ve fiyatları satıcılarımız tarafından belirlenmektedir. 15 milyondan fazla ürün bulunan platformumuzda, veri girişleri ile ilgili hatalı işlemlerle karşılaşılabilmektedir. Hatalı veri girişlerini ve her türlü ayrımcılık içeren söylemleri takip ediyor ve satıcılarımızı bilgilendirerek platform kuralları gereği, ürünleri yayından kaldırıyoruz. ‘Şikayet Et’ özelliği ile müşterilerimizden aldığımız bildirimleri de ivedilikle inceliyoruz. Ayrıca platform olarak satıcılarımızın hatalı veri girişlerini ve operasyonlarını iyileştirmeye yönelik eğitimleri düzenli olarak gerçekleştirmeye ve kontrol mekanizmalarımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.

Sosyal medyadaki iddialarda yer alan ürünlerle ilgili yaptığımız incelemelerde, belirtilen fiyatlardan hiç satış yapılmadığı ve bu durumun veri girişlerindeki hatalardan kaynaklandığı gözlenmiştir. Türkiye’nin Trendyol’u olarak markamızın böyle bir iddia ile yan yana gelmesinden son derece üzgünüz. Böyle bir konuda kamuoyunda oluşan haklı hassasiyeti en içten şekilde paylaştığımızı ve konunun kesinlikle karşısında olduğumuzu belirtmek isteriz.”

Kaynak: Haber siteleri, Mira haber

Öncesi Meteoroloji Genel Müdürlüğünden şiddetli yağış uyarısı
Sonraki Bakan Koca kritik 5 şehri açıkladı!