05:33 Salı / 19 Mart 2024 | 9 Ramazan 1445

Havaalanında Çin polisinin sorguladığı Uygur Türk’ü kayıp!

Güney Kore’de doktora eğitimi alan Uygur Türkü Abduveli’nin arkadaşını ziyaret etmek için Hong Kong’a gittiği, havalimanında Çin polisi tarafından sorguya çekilmesinin ardından kendisinden bir daha haber alınamadığı öne sürüldü.

Uygur Haber’de yer alan iddiaya göre, Güney Kore’de doktora eğitimi alan Uygur Türkü Abduveli Abdurahman, 10 Mayıs 2023’te bir arkadaşını ziyaret etmek için Hong Kong’a gitti. Ancak o akşam arkadaşına, havaalanına varınca Çin polisi tarafından sorguya çekildiğini belirten bir kısa mesaj gönderdi. Abduveli Abdurahman’dan bir daha haber alınamadı.

Arkadaşı, Abduveli’nin güvenliğinden endişe ederek kendisinin ortadan kaybolduğu iddiasıyla açıklama yaptı.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ’NDEN MESAJ

Uluslararası Af Örgütü 26 Mayıs 2023 tarihinde Abduveli hakkında bir çağrı metni yayımladı. Metinde şu ifadeler kullanıldı:

“Bu ayın başlarında Güney Kore’den Hongkong’a geldiğinden beri kayıp olan, yasal bir süreç olmaksızın Çin anakarasına yasadışı bir şekilde iade edilme; keyfi gözaltı ve işkence riskiyle karşı karşıya kalma riski olan bu Uygur öğrencinin nerede olduğu ve akibeti hakında Hong Kong yetkilileri bir açıklama yapmalı.”

“AKIBETİ ENDİŞE VERİCİ”

Uluslararası Af Örgütü Çin Araştırmacısı Alkan Akad, “Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da Uygurlara yönelik işlediği insanlığa karşı suçlar ve deniz aşırı seyahat eden Uygurlara yönelik devam eden takip ve tehditleri göz önüne alındığında, Abduveli Abdurahman’ın akıbeti derinden endişe verici.” dedi.

KAYNAK: UYGUR HABER

DİĞER GELİŞMELER