image 2026 04 09 17 09 14

Günde yüzlerce gemi geçiyordu; Hürmüz trafiği kritik ölçüde azaltıldı

Küresel enerji ticaretinin kalbinde yer alan Hürmüz Boğazı, aylar süren gerilimin ardından ilan edilen ateşkes sonucu kısmen açıldı

Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’ın üst düzey bir İranlı kaynağa dayandırdığı habere göre, Tahran yönetimi boğazdan geçecek gemi sayısını günlük en fazla 15 ile sınırlandırdı. Yaklaşık 34 kilometre genişliğindeki bu kritik su yolu, Basra Körfezi’ni Umman Denizi üzerinden Hint Okyanusu’na bağlayarak dünya petrol arzının yaklaşık beşte birinin taşındığı ana rota olma özelliğini taşıyor.

Savaş öncesi dönemde günlük gemi trafiği 100 ila 138 arasında değişirken, tanker geçişleri çift yönlü olarak onlarca seferle kesintisiz şekilde devam ediyordu.

Şubat ayının son günlerinde başlayan çatışmaların ardından tablo keskin biçimde değişti. Bölgedeki deniz trafiği kısa sürede yüzde 90’dan fazla düşerken, bazı günler Hürmüz Boğazı’ndan tek bir geminin dahi geçmediği kaydedildi. Mart ayı başlarında günlük geçiş sayısı 3 ila 6 gemiye kadar gerilerken, birçok uluslararası nakliye şirketi güvenlik gerekçesiyle rotalarını tamamen değiştirdi.

Ateşkes ilanına rağmen geçişler eski seviyesine dönmedi. Son günlerde boğazdan geçen gemi sayısının 10 ila 15 arasında seyrettiği, ancak bu trafiğin de sıkı denetim altında gerçekleştiği bildirildi. İran’ın uygulamaya koyduğu yeni düzenlemeyle birlikte geçişlerin izin, güvenlik kontrolü ve çeşitli şartlara bağlandığı ifade ediliyor.

Bölgede bekleyen gemi sayısı ise dikkat çekici boyutlara ulaştı. Yüzlerce petrol tankerinin geçiş sırası beklediği, toplamda yaklaşık 2.000 gemi ve 20.000’den fazla denizcinin boğaz çevresinde mahsur kaldığı aktarıldı. Küresel enerji piyasaları üzerindeki baskı sürerken, büyük lojistik ve enerji şirketlerinin önemli bir kısmının hâlâ bu hattı kullanmaktan kaçındığı belirtiliyor.

Petrol ve gübre başta olmak üzere kritik yüklerin taşındığı bu stratejik geçitte uygulanan yeni sınırlandırma, savaş öncesi döneme kıyasla kapasitenin yalnızca küçük bir bölümünün kullanılabildiğini ortaya koyuyor. Günlük 100’ün üzerinde geminin geçtiği bir hat, artık resmi olarak 15 gemiyle sınırlı tutuluyor.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın