İsrail ordusu, 18 ayı aşkın süredir süren Gazze saldırılarında binlerce Gazzeliyi tutukladıktan sonra, üzerlerinde bulunan nakit para ve kişisel eşyalara sistematik şekilde el koyduğunu itiraf etti. Ancak ne kadar mal alıkonulduğu, bu malların niteliği ya da kimlere ait olduğu hakkında hiçbir ayrıntı paylaşılmadı. Tüm bu uygulamalar, Filistin halkının varlıklarının gasp edilmesi ve insanlık onurunun sistematik biçimde ayaklar altına alınması anlamına geliyor.
Haaretz gazetesinin ortaya çıkardığı bu skandal, İsrail’in uluslararası hukuku ve insan haklarını nasıl hiçe saydığını bir kez daha gözler önüne seriyor. İsrail ordusu, gasp edilen eşyalarla ilgili herhangi bir kayıt sistemi olmadığını ileri sürerek bilgi taleplerini reddetti. Bu durum, hem Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası’nın hem de temel insani değerlerin açık bir ihlalidir.
ABD’nin sessiz ortaklığı
İsrail’in bu sistematik yağma politikasına, başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler de sessiz kalmakla kalmıyor; büyük silah sevkiyatlarıyla destek veriyor. Washington, İsrail’e milyarlarca dolarlık silah yardımı yaparken, bu silahların nerede, nasıl kullanıldığını sorgulama gereği bile duymuyor. Gazze’de bir yanda bombalar patlarken diğer yanda tutuklu Filistinlilerin mücevherleri, paraları ve cep telefonları askerlerce gasp ediliyor — hem de üst düzey komutanların bilgisi dahilinde.
Gazzeliler yağmalandı, tehdit edildi
Tutuklanan Gazzelilerin tanıklıkları ise yürek burkuyor. 24 yaşındaki Hadil El Dahduh Zaza, 54 gün gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakıldığında üzerindeki paranın, altınlarının ve kimliğinin geri verilmediğini söyledi. Benzer şekilde, Fadi Baker isimli bir genç, serbest bırakıldığında yalnızca şarj aleti ve kimliği iade edilmişti. Geriye kalan her şey “yok olmuştu.”
Askerler, yağmaladıkları mücevherleri ve eşyaları sosyal medya platformlarında satarken, bazıları bunu “ganimet” olarak gördüklerini açıkça dile getiriyor. Hırsızlıklar öyle yaygınlaştı ki, bazı askerler çaldıkları eşyaları taşımaktan “bellerinin kırıldığını” bile şakayla anlattı.
İşgal devleti soyguna göz yumuyor
Rapora göre, Gazze’den yalnızca ilk ayda 1,3 milyon dolarlık nakit para ele geçirildi ve İsrail hazinesine aktarıldı. Bugün bu miktar 100 milyon şekele (yaklaşık 27,6 milyon dolar) ulaştı. İsrail devleti, açıkça savaş ganimeti adı altında organize bir soygun yürütüyor ve bunu resmen sahipleniyor.
Uluslararası hukuka meydan okuma
Uluslararası hukukun savaş ganimetlerine açık yasaklar koymasına rağmen, İsrail bu sınırları pervasızca ihlal etmeye devam ediyor. ABD’nin silah sevkiyatı, diplomatik desteği ve sessizliği ise bu suçların ortaklığını üstlenmek anlamına geliyor. Gazze’de yaşanan sadece bir insanlık trajedisi değil, aynı zamanda adaletin, hukukun ve vicdanın yerle bir edildiği bir utanç vesikasıdır.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.