İspanya’nın Kuzey Afrika’daki özerk kenti Sebte’ye on binlerce düzensiz göçmenin akın etmesi, Avrupa’yı sarsan göç krizinin ötesinde uluslararası bir diplomatik gerilime dönüştü
Krizin ardından İspanya’da bazı siyasetçiler ve yorumcular, yaşananların yalnızca bir göç dalgası olmadığını savunarak işgalci İsrail ve ABD’nin dolaylı rolü olabileceğini öne sürdü.
Yaklaşık 50 ila 60 bin kişinin kısa süre içinde Fas’tan Sebte’ye bir anda geçmesi, Madrid yönetimini alarma geçirdi. İspanya Başbakanı Pedro Sánchez yaşananları “İspanya’nın toprak bütünlüğüne yönelik ciddi bir ihlal” olarak nitelendirirken, Avrupa Birliği de acil temaslara başladı. Fransa ve İtalya sınır kontrollerini sıkılaştırırken, bazı Avrupa ülkeleri Schengen uygulamalarını yeniden tartışmaya açtı.
Kriz sırasında onlarca kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, İspanyol makamları göçmenlerin büyük bölümünün daha sonra Fas’a geri döndüğünü açıkladı.
İsrail yine fikrini belirtti
Tartışmaların fitilini ise İsrail’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon ateşledi. Danon, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda İspanya’yı hedef alarak Sebte ve Melilla’yı “Afrika’daki sömürge yerleşimleri” olarak nitelendirdi ve Madrid yönetiminin çifte standart uyguladığını savundu. Açıklamalar İspanya’da büyük tepkiye yol açtı.
İspanya Ulaştırma Bakanı Óscar Puente ise Danon’a sert sözlerle karşılık verdi. Puente, İsrail’in Gazze’deki politikalarını eleştirirken, İsrail’in İspanya üzerinde siyasi baskı kurmaya çalıştığını öne sürdü.
Bunun ardından ülkedeki bazı siyasetçiler, gazeteciler ve televizyon yorumcuları, Sebte’deki göç krizinin zamanlamasının tesadüf olmayabileceğini savunan açıklamalar yaptı.
“İsrail, İspanya’yı cezalandırmak için yaptı”
İddiaların merkezinde, İspanya’nın son aylarda İsrail ve ABD ile yaşadığı diplomatik gerilim bulunuyor. Pedro Sánchez hükümeti, Gazze’deki İsrail operasyonlarını sert şekilde eleştirirken, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik askeri operasyonlarına da karşı çıkmış, hatta ABD’nin İspanya’daki ortak askeri üsleri bu saldırılar için kullanmasına izin vermemişti.
Bu nedenle bazı yorumcular, Sebte krizinin Madrid yönetimine yönelik jeopolitik bir baskı aracı olarak kullanılmış olabileceğini öne sürüyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.
