Boykot etkisi: McDonald’s İsrail’den çekiliyor!

McDonald’s, İsrailli bayiliklerin geçen Ekim ayında askerler için ücretsiz yemek açıklamasının ardından birçok ülkede öfkeye yol açtı

McDonald’s, boykotlar nedeniyle İsrail’deki restoranlarında satışların düştüğünü, bu nedenle tüm franchise restoranlarını satın aldığını duyurdu.

Bloomberg, McDonald’s Corp’un, Gazze’deki savaşın ilk aşamalarında İsrail franchise’ının odak konusu haline gelmesi ile operasyonların doğrudan kontrolünü alarak Alonyal Ltd’den satın alma kararı aldığını bildirdi.

McDonald’s’ın lisanslı restoranlarla uluslararası pazarları denetleyen Jo Sempels;

“McDonald’s İsrail pazarında olumlu bir çalışan ve müşteri deneyimi sağlamaya çalışıyor. ” dedi.

İsrailli finans haberleri sitesi Calcalist’e göre zincir, satın almayı tamamladıktan birkaç ay sonra İsrail operasyonları için yeni bir franchise aramayı planlıyor. McDonald’s, Alonyal ile yapılan anlaşmanın belirli önkoşullara bağlı olduğunu ve işlemin önümüzdeki birkaç ay içinde sonuçlanmasının beklendiğini duyurdu.

Bloomberg’in haberine göre Alonyal, 30 yılı aşkın bir süre önce McDonald’s markasını İsrail’e tanıtarak işletmeyi 225 lokasyon ve 5.000’den fazla personeli kapsayacak şekilde genişletti.

Yerel franchise işletmecileri, dünya çapındaki McDonald’s mağazalarının çoğunu işletiyor ve birçok açıdan bağımsız işletmeler olarak hareket ediyor.

McDonald’s’ın geçen Ekim ayında İsrail şubesi, ülkedeki şubelerinde İsrail askerlerine ücretsiz yemek vereceğini açıkladığında Filistin yanlısı aktivistler arasında öfkeye yol açmıştı.

Suudi Arabistan, Malezya ve Pakistan’daki franchise operatörlerinin bu tarz eylemleri alenen eleştirdi.

Bloomberg’in haberine göre McDonald’s’ın CEO’su Chris Kempczinski, birkaç gün sonra yaptığı açıklamada, şirketin “şiddeti ve nefret söylemini kesinlikle kınadığını” ve “antisemitizm ve İslamofobi eylemlerinden derinden rahatsız olduğunu” söyledi.

CNBC, şirketin İsrail askerlerine bedava yemek dağıtılmasının ardından Orta Doğu’da dördüncü çeyrek satışlarında düşüş yaşandığını bildirdi. Bölge, McDonald’s’ın küresel satışlarının yüzde ikisini, faiz ve vergi öncesi küresel kazancının ise yüzde birini oluşturuyor.

Kaynak: Mira Haber 

Bir Cevap Yazın