bm utanc listesi ni neye gore belirliyor 01
bm utanc listesi ni neye gore belirliyor 01

BM ‘utanç listesi’ni neye göre belirliyor?

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ‘utanç listesi’ raporunda 2022 yılında “Ukrayna’da çocuklara karşı işlenen çok sayıda ağır ihlal” yaşandığı bilgisi karşısında “dehşete düştüğünü” söyledi

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna işgalinde çocuk haklarını ihlal ettiği gerekçesi ile Rusya’yı ‘utanç listesine’ aldı. 
 
Güvenlik Konseyi üyelerine dağıtılan ve gelecek hafta kamuoyuna sunulacak raporda Guterres, “Özellikle okullara, hastanelere ve korunan personele yönelik çok sayıda saldırı ve Rus güçleri ile bağlantılı silahlı gruplara atfedilen çok sayıda çocuğun öldürülmesi ve sakat bırakılması karşısında şok oldum” dedi.
 
Belgelere göre geçen yıl Ukrayna’da 477 çocuk öldürüldü, bu ölümlerin 136’sı Rus güçleri ve bağlı gruplara, 80’i ise Ukrayna silahlı kuvvetlerine ait olduğu bildirildi. Raporda, 518’i Rus güçleri ve bağlı gruplar, 175’i de Ukrayna güçleri tarafından olmak üzere 909 çocuğun da sakat bırakıldığı belirtildi.

Utanç duyulan ülkeler arasında İsrail hiç yer almadı

İnsan hakları örgütlerinin defalarca talep etmesine rağmen İsrail, Filistinli militanlarla mücadelesinde çocuklara yönelik muamelesi nedeniyle utanç listesine eklenmedi.
 
BM başkanı raporda, 2022’de İsrail güçleri tarafından öldürülen Filistinli çocukların sayısından “derin endişe duyduğunu” söyledi.
 
Guterres, bir önceki rapora kıyasla geçen yıl “hava saldırıları da dahil olmak üzere İsrail güçleri tarafından öldürülen çocuk sayısında anlamlı bir azalma” olduğunu kaydetti.
 
Rapora göre İsrail güçleri tarafından 2022’de 42 Filistinli çocuk öldürüldü , 933 çocuk yaralandı. 2021’de İsrail güçleri 78 Filistinli çocuğu öldürdü.
 
İsrail hiçbir zaman BM’nin çocukları öldürmelerinden dolayı “utanç duyulan ülkeler” listesinde olmadı.
Suriye, Yemen, Filistin, Somali’deki çocuklara yapılan saldırılar

BM raporu, Somali, Suriye, Haiti ve diğer ülkelerde çocuklara yönelik şiddetleri kınamakla yetindi.
 
Suudi liderliğindeki bir askeri koalisyon, ilk olarak Yemen’de çocukları öldürmek ve yaralamakla anıldıktan sonra utanç listesinde yer almıştı. Diplomatların, Suudi Arabistan’ın son yıllarda utanç listesinden çıkmak için baskı uyguladığını raporlamasından sonra 2020’de listeden çıkarıldı.
 

Suriye İnsan Hakları Ağı, Suriye’de Mart 2011’den bu yana çoğu Esed rejimi tarafından öldürülen çocuk sayısının 26 bin 446’yı geçtiğini belirtti.

Raporda, Amerika’nın IŞİD’e rastgele saldırı ve infazlarında da en az 711 çocuğun hayatını kaybettiği, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun Eylül 2014 ‘ten itibaren düzenlediği saldırılarda en az 723 çocuğun yaşamını yitirdiği belirtildi.
 
Ağın raporunda, terör örgütü PKK/PYD’nin, en az 127 çocuğu öldürdüğü ve 503 çocuğu da alıkoyduğu kaydedildi.
 
Kaynak: Mira Haber 

İlginizi Çekebilir

Ffxdd

Hizbullah Metulla’yı vurdu, 2 İsrail askeri öldü

İşgal ordusu, Hizbullah’ın Lübnan’ın güneyinden, sınırdaki Metulla’da askeri bir bölgeye dün gerçekleştirdiği dron saldırısında iki …

Img 20240507 071101

İsrail ateşkes değil, kan istiyor!

Hamas’ın ateşkes açıklamasının ardından Refah’a peş peşe düzenlenen terör saldırıları, İsrail’in uzlaşma değil kan dökmek …