Batı Afrika’da faaliyet gösteren Cemaat Nusret el-İslam vel Müslimin (JNIM), Benin’in kuzeyindeki Koualou bölgesinde düzenlediği saldırıya ait görüntüleri yayımladı. Burkina Faso sınırına yakın bölgede gerçekleştirilen operasyonun, son dönemde Benin ordusuna karşı düzenlenen en dikkat çekici saldırılardan biri olduğu değerlendiriliyor.
Grubun açıklamasına göre, 25 Mayıs 2026 Pazartesi günü Koualou’da bulunan iki askeri karakol eş zamanlı olarak hedef alındı. JNIM, saldırıda Benin ordusuna mensup 12 askerin öldürüldüğünü, bir askeri aracın ele geçirildiğini ve çok sayıda silah, mühimmat ile çeşitli askeri teçhizatın ganimet olarak alındığını öne sürdü.
Yayımlanan görüntülerde saldırı anlarına ve ele geçirildiği iddia edilen askeri malzemelere yer verilirken, videonun dikkat çeken bir diğer yönü ise arka planda kullanılan ezgi oldu. Görüntülerin, Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara tarafından kurulan Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ile ilişkilendirilen bir ezgi eşliğinde servis edilmesi dikkat çekti.
Benin son yıllarda Burkina Faso ve Nijer sınır hattından kaynaklanan güvenlik tehditleriyle karşı karşıya kalırken, silahlı grupların faaliyetleri ülkenin kuzey bölgelerinde giderek daha görünür hale geliyor. Koualou saldırısı da bölgedeki güvenlik dengelerinin kırılganlığını bir kez daha gündeme taşıdı.
Saldırıya ilişkin can kaybı ve ele geçirilen malzemelerle ilgili rakamlar şu aşamada JNIM tarafından yapılan açıklamalara dayanıyor. Benin makamlarından ise olayın bilançosuna ilişkin kapsamlı bir açıklama henüz gelmedi.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.