23:39 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Ayasofya nutukları atan Ermeniler camiyi ahıra çevirmiş! Görüntüler ortaya çıktı

Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasının ardından yabancı ülkelerden yükselen tepkilere karşılık Türkiye, Ayasofya’nın tarihi kimliğinin korunacağını ve her kesime ziyarete açık olacağını açıklayarak tarihi mirasa ve kültüre duyduğu saygını gözler önüne sermişti. Ayasofya hakkında nutuk atan Ermenistan, işgal ettiği Azerbaycan topraklarında bir camiiyi ahıra çevirmişti. O caminin görüntüleri de ortaya çıktı.

Fatih Sultan Mehmed’in kılıç hakkıyla 1453 yılında camiye dönüştürülen Ayasofya, 1934 yılında müzeye dönüştürüldü. Danıştay’ın verdiği karara göre yeniden cami olarak statüsü değiştirilen Ayasofya, uzun yılların ardından müslümanları sevince boğdu.

AYASOFYA İÇİN AYAĞA KALKANLAR GEÇMİŞTE KAFALARINI KUMA GÖMDÜ

Bu kararın ardından birçok ülkeden tepkiler yükselirken, Türkiye’nin bu kararına karşı düşmanca bir tavır sergileyenler geçmişte müslümanlara ve camilere yönelik gerçekleştirdikleri hoyratça saldırıları ve uygulamaları görmezden geldi ve kafalarını kuma gömdü. Bunun en net örneği ise Ermenistan’ın işgali altında bulunan Akdam şehrinde 150 yıllık caminin kapatılarak ahıra çevirmesi oldu.

Ermenistan işgali altındaki Akdam şehri, 150 yıllık camisinin ahıra çevrilmesinden duyduğu üzüntüyle yankılanıyor. Ermenistan’ın, Azerbaycan topraklarına ait tarihi camiyi inek ve domuzların tutulduğu bir ahıra çevirmesi, özellikle Müslümanlar tarafından tepkilere sebep olmuştu.

Mimar Kerbelai Safi Han Karabaği tarafından 1868-1870 yılları arasında inşa edilen tarihi Akdam camiiyi, Rus gazeteci Andrei Galafyev’in fotoğrafla belgelediği üzere Ermeniler, ahır olarak kullanıyor..

DİĞER GELİŞMELER