İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırım niteliğindeki saldırılar, sadece bölge halkını değil, dünya basınını da harekete geçirdi
İsveç ve Norveç’in önde gelen medya kuruluşları, “fırsat doğar doğmaz” muhabirlerini Gazze’ye göndermeye hazır olduklarını açıkladı. Ancak bu çıkış, Filistin topraklarında gazeteciler için ölümün sıradanlaştığı bir döneme denk geliyor.
İsveç’ten Sveriges Radio (SR), Expressen, Svenska Dagbladet (SvD), Aftonbladet ve SVT ile Norveç’ten Verdens Gang (VG) adlı kanalların yöneticileri, Gazze’de yaşanan gerçekleri yerinde gözlemleyip tüm dünyaya aktarabilmek için ekiplerini sahaya göndermeye istekli olduklarını duyurdu. VG’nin haber müdürü Eva-Therese Grottum, yaptığı açıklamada, “Savaşın yol açtığı yıkımı, açlığı ve sivillerin yaşadığı insanlık dramını belgelemek istiyoruz” dedi.
SVT’nin dış haberler editörü Daniel Kederstedt ise, insanların günlük yaşamını, savaşın perde arkasındaki insani trajediyi ve sahadaki gerçek yüzü gösterebilmenin “gazeteciliğin merkezinde yer aldığını” vurguladı. Expressen Genel Yayın Yönetmeni Klas Granstrom da, “Gazze’deki durumu mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde dünyaya anlatmak istiyoruz” sözleriyle kararlılıklarını ifade etti.
Ancak bu planların hayata geçmesi, sahadaki güvenlik koşullarına bağlı. Zira Gazze’de görev yapan gazeteciler, İsrail’in hedef aldığı en riskli gruplar arasında bulunuyor.
Gazze Basın Ofisi’nin verilerine göre, 2023 sonundan bu yana İsrail saldırılarında şehit edilen gazeteci sayısı 238’e ulaştı. Bu rakam, savaşın sadece cephede değil, haber odalarında da ölüm saçtığını gösteriyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde İsrail’in gerçekleştirdiği son saldırılar sonucu, Katar merkezli El Cezire için çalışan 5 gazeteci daha katledildi.
Batılı basın kuruluşlarının Gazze’ye gitme planları, hem sahadaki gerçeğin dünya kamuoyuna ulaştırılması açısından kritik hem de gazetecilerin, bu gerçeği aktarırken hayatlarını tehlikeye atmak zorunda kalacakları gerçeğini gözler önüne seriyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.